Употребата на течности е необходима, за да могат всички органи

...
Употребата на течности е необходима, за да могат всички органи
Коментари Харесай

Защо кучето не иска да пие вода?

Употребата на течности е нужна, с цел да могат всички органи и системи да действат вярно. Недостигът на течности може да докара до съществени проблеми, постепенно изтощение на организма и развиването на редица хронически болести. Ако кучето ви отхвърля да пие вода - това е обезпокоителен сигнал, че нещо не е наред. Тук е значимо да се разбере повода за това и да се подхващат навременно ограничения, както и нужната терапия.

Защо би трябвало да се пие вода?

Дори късото обезводняването е рисково за всички живи същества. Водата е значима за естествената работа на кръвоносната и храносмилателната системи, тя оказва помощ да се изкарат токсините от тялото, а в жегата обезпечава нужната терморегулация на тялото. Веднага откакто количеството на водата се понижи, то това оказва въздействие и на самочувствието на любимеца.

Ако настъпи обезводняване при кучето за повече от 12 часа, то това незабавно ще се отрази на положението на питомеца. Това е изключително рисково в горещите месеци, защото може да настъпи нарушаване на температурния баланс, което от своя страна, може да окаже отрицателно въздействие на сърдечно-съдовата система.

Колко вода би трябвало да пие кучето дневно?

За да се разберете минималното количество, което четириногият ви другар би трябвало да пие за един ден, би трябвало да умножите тежестта му по 20. Горната граница е 70 мл вода на 1 кг тегло, а долната е 20 мл. Разбира се, че равнището на пиенето на течности зависи и от редица други фактори - времето, физическото натоварване, особености на храненето на кучето и по този начин нататък. Така да вземем за пример, в прохладното време кучето може да пие по-малко, до момента в който в горещите летни дни - повече. Това е изцяло обикновено и не трябва да се тревожите.

 По какъв брой вода би трябвало да пие кучето

Първи признаци на обезводняване при кучето

Ако сте забелязали, че кучето ви не желае да пие вода, тогава следва да ревизирате дали то не е обезводнено. Състоянието не венците ще ви помогне да разберете това. При здравите кучета те би трябвало да имат червено-розов цвят, като при леко натискане белият нюанс незабавно би трябвало да минава. Често обезводняването се съпровожда и със признаците на общо безсилие на организма, а точно:

- Загуба на вкус при кучето и отвод да се храни;

- Апатия и слаба подвижност;

- Нежелание да излезете на разходка и да играете;

- Потъмняване на очите, смяна в насищането на сянката на ириса.

За да ревизирате положението на кучето, можете да му предложите обичаното кучешко лакомство, играчка или да го извикате на разходка. Здравото и интензивно куче няма да се откаже от тези оферти.

Защо кучето не желае да пие вода

- Мръсна вода - би трябвало постоянно да сменяте водата на питомеца ви и не по-рядко от един път дневно. Купичката също би трябвало да се мие постоянно, защото въпреки всичко и тя се замърсява. Типичен симптом, че водата или купичката са мръсни е това, че кучето подушва водата, само че отхвърля да пие;

 Нараняване на кучето

- Нараняване на устната празнина - по време на пиенето на вода, езикът на кучето се свика, с цел да може да си гребва вода и да пие. Ако обаче има някакво пострадване, тогава мъчителното възприятие може да кара питомецът ви да се отхвърля да пие;

- Болести на дихателната система - при елементарна простуда или ларингит, в ларинкса се появява мощно изразено отичане, което води до дискомфорт и болежка по време на пиенето;

- Бременност при кучето - когато раждането наближава или директно след него, кучето може да отхвърля да пие вода и това е постоянно срещано;

- След интервенция - директно след оперативната намеса и по време на възстановителния интервал кучето може да отхвърля да пие вода, защото се усеща едва и изтощено, което да е причина за това, че не желае да пие добре;

- Различни болести - съществуват доста кучешки заболявания, като да вземем за пример при онкология, нарушавания на пикочно-половата система, отравяне на кучето, вирусни болести и други, когато кучето не желае да пие вода и това е признак. Обикновено при тях се следи също по този начин и понижен вкус, незаинтересованост и обща уязвимост.

Ако забележите, че кучето пие по-малко вода, тогава незабавно би трябвало да се свържете със експерт за консултация. Ранната диагностика ще ви помогне да избегнете последващите съществени проблеми, както и заболяването да не стане хронична.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР