Уолт Дисни прави истинска революция в киноиндустрията и анимацията. Дал

...
Уолт Дисни прави истинска революция в киноиндустрията и анимацията. Дал
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Уолт Дисни

Уолт Дисни прави същинска гражданска война в киноиндустрията и анимацията. Дал е живот на най-любимите рисувани персонажи, основал е светове, надхвърлящи най-смелите фантазии и е повлиял на милиони деца по света. 

На 22 години е уволнен от локалния вестник в Канзас сити, тъй като съгласно шефовете му му липсвала досетливост, а рисунките му били надалеч от истински. Не след дълго “некреативният ” Уолт се снабдява с рекордните 4 награди “Оскар ” за една година, а след това се трансформира в създателят с най-вече номинации и награди  “Оскар ”. 

Филмите му са известни с отсъстващата фигура на майката, което е отражение на възприятието му за виновност и страданието след гибелта на личната му майка. На 21 февруари 1980 година на негово име е кръстен метеоритът “Диснея ”, открит от руския астроном Людмила Карачкина. Повече от век години след рождения му ден се гмуркаме в най-любопитните обстоятелства от неговия живот.

1. Корените

Фамилията Дисни поражда като англицизация на френското име Д’Изиньо,  носено от двама нормандски бойци – Хюз Д’Изиньо и сина му Робер, които потеглят да превземат Англия дружно с Уилям Завоевателя и остават в страната след успеха през 1066 година Една част от фамилията емигрира в Ирландия през XVII век. По-късно прадядото на Уолт – Аръндел Елиас Дисни, и неговият брат – Робърт, отплават за Северна Америка дружно със фамилиите си. Те идват в Ню Йорк на 3 октомври 1834 година Робърт се открива във плантация в Средния Запад, а Аръндел взема решение да се откри в градчето Годерич в окръг Хюрон, Онтарио, Канада.

2. Родителите

A post shared by Joseph T. (@exploringthedisneyworld)

Бащата – Илайъс Дисни, е фермер с ирландски, немски и британски корени и разностранни ползи. Бил доста непоколебим и не се колебаел да употребява мощ, когато трябвало да възпитава децата си. Майката – Флора Кол е учителка с американски корени, която се трансформира в стопанка, отдадена на брачна половинка, децата си и техния дом. Уолтър и татко му имат доста странна връзка. Илайъс се втурва в доста и все несполучливи бизнес инициативи и няма навика да се радва на триумфа на другите, даже на тези на личния си наследник. 

3. Раждането 

Уолтър Илайъс Дисни е роден в Чикаго на 5 декември 1901 година Кръстен е на непосредствен другар на татко му – Уолтър Пар, чиновник в локалната черква, който става и кръстник на детето. Има трима по-големи братя – Хърбърт, Реймънд и Рой, и една по-малка сестра – Рут.

4. Вдъхновението

Още когато е на 9 години, родителите му се местят от Чикаго в Канзас сити, щата Мисури. Избират да живеят във плантация в края на града. Един от съседите им постоянно моли Уолтър да рисува скици на конете му, само че въображението на детето и любознанието му не се лимитират единствено до рисунките. Тъй като е заобиколен от доста животни, той прекарва много от времето си в изобразяване и съчиняване на сюжети с тях. 

5. Войната

A post shared by Joseph T. (@exploringthedisneyworld)

Напуска гимназията на 16-годишна възраст, при започване на Първата международна война, с вярата да се причисли към армията. Дори фалшифицира датата си на раждане на акта си за раждане, с цел да премине минималната преграда за военна работа. Въпреки това отхвърлят да го одобряват в армията. Но той съумява да стане част от Червения кръст и до края на войната през 1918 година е във Франция, където кара кола за спешна помощ. Там се научава да играе на карти и да пуши. През свободното си време той и сътрудниците му деформирали напълно нови каски и ги продавали като същински военни сувенири.

6. Съпругата

A post shared by Disney of Oz❤

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР