`Унизителен обрат`: Проверките на вноса след Брекзит се забавят за пети път

...
Най-нова политика: ULEZ протестиращи се спуснаха на Даунинг стрийтДаунинг стрийт
Коментари Харесай

Най-нова политика: ULEZ протестиращи се спуснаха на Даунинг стрийт

Даунинг стрийт каза, че графикът се преразглежда, за да даде на бизнеса повече време да се подготвят за промените, които включват повече проверки за здравето и безопасността на храните и животинските продукти, влизащи в страната.

Тори бяха подложени на критики за последното забавяне, като либерал-демократите обвиниха министрите, че извършват „унизителен обрат“, а лейбъристите казват, че са позволили въпросът да се превърне в „хаотична бъркотия“.

Еквивалентни проверки са въведени за износа на храни от Обединеното кралство за ЕС, откакто Великобритания напусна единния пазар на блока през януари 2021 г., като британските производители дълго време спореха, че това ги поставя в неблагоприятно търговско положение.

Минет Батърс, президент на Националния съюз на фермерите (NFU), каза, че през последните три години фермерите „са били изправени пред пълно обхватът на контрола на ЕС върху нашия износ, докато ЕС се радваше на продължителен лесен достъп до пазара на Обединеното кралство“. Лидерът на реформаторите в Обединеното кралство

Тя каза, че забавянето е „много разочароващо“ за производителите на храни.

„Това не е проблем само за конкурентоспособността, като британските фермери са изправени пред допълнителни разходи и документи, но също така и за биосигурността на нашата нация“, каза г-жа Батърс.

„Необходим е пропорционален и ефективен контрол, ако искаме да предотвратим огнища на вредители и болести, които заплашват здравето на хората, животните и растенията, безопасността, качеството и биосигурността на нашите хранителни продукти и доверието на нашите търговски партньори."

NFU призова правителството да използва последното забавяне "мъдро" и да отговори на опасенията, изразени от мнозина във веригата на доставки относно цената на нова система.

Цените на храните „продължават да предизвикват безпокойство“

Страховете, че новата система може да повиши цените на храните

След като през април беше публикувана черновата на Border Target Operating Model (BTOM), търговците предупредиха, че няма да могат да поемат свързаните с новите чекове допълнителни разходи и те вероятно ще бъдат прехвърлени на потребителите.

Миналата седмица Financial Times съобщи, че правителството е избрало да приложи удължаването като канцлер Джереми Хънт се опасяваше, че допълнителната бюрокрация ще повиши цените на храните по време на инфлационна криза.

В прессъобщение, потвърждаващо забавянето, Даунинг стрийт призна, че проверките ще увеличат инфлацията, но каза, че това ще бъде незначително, с 0,2% над следващите три години.

Марко Форджионе, директор на Института по износ и международна търговия, каза пред Sky News, че предоставянето на повече време на бизнеса за подготовка „ще помогне за намаляване на всички потенциални рискове“ от храни, внасяни в Обединеното кралство от са засегнати отрицателно.

Приветствайки забавянето, той каза: „Обединеното кралство може да извлече ползите от тази нова дигитална граница от световна класа, ако предприятия от всякакъв размер са оборудвани и въоръжени с правилните познания. Сега е моментът да дадем приоритет на обучението на бизнеса за устойчива, безопасна и сигурна търговия.“

Проверките на вноса от ЕС са законово задължителни съгласно условията на търговското споразумение за Brexit с ЕС.

BTOM е глобален режим за контрол на сигурността и биосигурността, включващ по-малко бюрокрация и повече дигитализация от първоначалния модел за внос след Brexit, който щеше да бъде въведен през 2022 г.

Съгласно преработения график, започвайки от януари 31, 2024, вносът на среднорискови животински продукти, растения, растителни продукти и храни (и фуражи) от неживотински произход с висок риск от ЕС ще изисква здравен сертификат.

До 30 април 2024 г. , тези артикули ще бъдат подложени на документални, идентификационни и физически проверки, докато вносът на санитарни и фитосанитарни стоки от други части на света ще възприеме нов основан на риска подход.

От 31 октомври 2024 г. безопасността и сигурността декларациите за внос в ЕС ще станат задължителни, заедно с по-рационализиран набор от данни за внос.

Изображение: Съобщава се, че Джеръми Хънт подкрепи удължаването поради опасения, че промените ще предизвикат инфлация на храните

„Унизителен обратен завой“

Министърът на кабинета баронеса Невил-Ролф каза, че след като бъде напълно приложен през следващите 14 месеца, новият модел ще донесе „значителни ползи за икономиката на Обединеното кралство и за търговията на Обединеното кралство и правителството е готово да подкрепи бизнеса през този преход“ .

Британската търговска камара се съгласи, че новият подход може да донесе много ползи, но предупреди, че времето не трябва да се изплъзва отново.

Даун стрийт сигнализира, че няма да има повече забавяния на фона на критики от опозиционни депутати.

Депутатът Ник Томас-Саймъндс, министър на международната търговия в сянка на лейбъристите, каза, че съобщението „потвърждава хаотичната бъркотия, която консервативното правителство е създало по този важен въпрос, което сега ще продължи“.

Говорителят на Министерството на финансите и бизнеса на Либералните демократи Сара Олни каза: „Този ​​унизителен завой е само последният пример за консервативен хаос.

„Министрите бяха принудени да забавят плановете си на фона на предупреждения, че г правят храната още по-скъпа. Междувременно малките предприятия похарчиха милиони, за да се подготвят за промените и сега са оставени да се чудят какво следва."

Официалният говорител на премиера каза: „По време на това ние имахме предвид въздействието на инфлацията, но аз не съм знаем за всички планове за преместване след датите, които сме посочили. Въвеждаме достатъчно време, за да дадем възможност на бизнеса и засегнатите да планират."

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР