Университетската АГ болница „Майчин дом“ въвежда роботизирана хирургична система Da

...
Университетската АГ болница „Майчин дом“ въвежда роботизирана хирургична система Da
Коментари Харесай

Майчин дом въвежда безкръвни операции с робот Да Винчи

Университетската АГ болница „ Майчин дом “ вкарва роботизирана хирургична система Da Vinci. Това е най-съвременната технология за безкръвни интервенции в целия свят, като болничното заведение придобива най-новия модел Da Vinci Х. Инвестицията за закупуването му възлиза на стойност 6 000 000 лева и се финансира взаимно от Майчин дом, Министерството на здравеопазването и Медицински университет – София.

Освен надеждност и оптимална акуратност, интервенциите с Da Vinci X разрешават доста по-прецизна хирургична работа и бързо възобновяване на пациентите. Достъпът се реализира лапароскопски (без разрез), a интервенцията е бърза и щадяща заради доста по-ниската кръвозагуба. За разлика от интервенциите от отворен вид, роботизираната хирургия разрешава по-лесно и бързо възобновяване, като оперираните са в положение да се върнат към нормалния си метод на живот в границите на няколко дни след операцията.

В събитието за показване на инвестицията и за освещаване на обновената приемна на болничното заведение взе участие персонално Негово Светейшество Патриарх Неофит I. Той благослови присъстващите посетители, измежду които министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев и декана на Медицинския факултет към МУ-София проф. доктор Иван Митов. С въвеждането на новата технология Майчин дом учреди болнично настоятелство с идеална цел в поддръжка на идеята за грижа за майчиното и женско здраве в България. Настоятели в него стават изявени персони, които съставляват обществото и го построяват в българските духовни и публични полезности: Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, издателят и шеф на Медийна група България Венелина Гочева, Омбудсманът Мая Манолова и наследникът на царското семейство, инициирало и дарило средствата за създаване на болничното заведение преди повече от 115 година – доктор Кубрат Сакскобургготски.

Майчин дом е най-голямата и най-старата профилирана АГ болница у нас, където се наблюдават и обработват най-сложните медицински случаи от цялата страна. Средно всяко 14-то българско дете се ражда в Майчин дом, като болничното заведение продължава да бъде водач по брой раждания и гинекологични интервенции на годишна база.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР