Универсална, изначална мантра, от която е възникнало цялото мироздание, е

...
Универсална, изначална мантра, от която е възникнало цялото мироздание, е
Коментари Харесай

Какво дава на здравето мантрата „Ом“

Универсална, изначална мантра, от която е зародило цялото мироздание, е сричката „ Ом “

В сходство с ведическото завещание се счита, че звукът „ Ом “ е бил първото проявяване на неявения към момента Брахман, дал началото на възприемаемата Вселена, произлязла от вибрациите, провокирани от този тон.

Звукът „ Ом “ е заветен в индуизма

Освен въплъщение на ин-дуистката божествена троица той, самичък по себе си, се явява най-висшата мантра, символизирайки Брахман (висшата реалност) и Вселената. Трите му съставки (А, У, М) обичайно символизират Създаването, Поддържането и Разрушението – категории в космогонията на ведите и индуизма. Смята се още, че трите звука символизират трите равнища на битие – парадайс (сварга), земя (мартя) и подземно царство (патала). Те символизират също и трите положения на съзнанието – фантазии, сън и действителност; трите времена на денонощието и трите качества на индивида – предпочитание, познание и
деяние. Във „ Ведите “ звукът „ Ом “ е тон на Слънцето и светлината. Той символизира придвижването нагоре, приближаването на душата към висшите сфери.

Какво дава мантрата „ Ом “:

  • прояснява ума;
  • отваря енергийните канали;
  • усилва виталната енергия;
  • уголемява и почиства аурата.

При мощна нервна възбуденост играе ролята на успокояваща мантра. Дарява със мощ всичко, към което е ориентирана. Освен това „ Ом “ усилва и всички останали мантри. Затова се предлага да се съчетават произнасянето на биджа-мантри с „ Ом “.

Тази мантра оказва изчистващо влияние и оказва помощ за осъзнато издигане на по-високо равнище. Мантрата „ Ом “ отклонява нашето внимание от всичко разсъдъчно, прочувствено и физическо, от всичко, което може да разсее съзнанието от свръхчувственото равнище на усещане. Съсредоточеността при произнасянето й отстранява всички трудности по духовния път, разсъдъкът става спокоен и умиротворен.

Трудно може да се надцени свещеното значение на мантрата „ Ом “ в индуизма

Практически всички свещени текстове в индуистката и ведическата традиция стартират и приключват с този тон. Наследявайки традициите на индуизма, будизмът заимства звукът „ Ом “ като мистична мантра.

Най-голяма приложимост мантрата получава във Ваджраяна. Но леко е изменена трактовката на съставящите я звуци: в будизма те въплъщават трите тела на Буда (дхармакая, самбхогакая, нирманакая).

ПЕЕНЕ НА МАНТРАТА

Пеенето на мантрата „ Ом “ прогонва светските мисли, оказва помощ човек да се концентрира върху основното и дава нови сили на организма. Когато изпитвате меланхолия, изпейте мантрата „ Ом “ петдесет пъти и ще се извършите с нова мощ и сила.

Пеенето на „ Ом “ играе ролята на мощен тоник. При повтаряне на мантрата ще почувствате по какъв начин се изпълвате с непорочност и всепроникваща светлина.

Хората, които пеят „ Ом “, имат мощен и хубав глас. Ритмичните произнасяния на „ Ом “ вършат мозъка спокоен и концентрират, въздействат върху развиването на духовните качества, които водят към самореализация. Тези, които медитират на „ Ом “ всеки ден, разполагат с голяма мощ, искра в очите и одухотворено лице.

Мантрата „ Ом “ може да се пее и в компания на близки по дух хора

При това е належащо
гласовете да са в резонанс. Вниманието се фиксира върху звученето на мантрата „ Ом “. При добра централизация настава резултат на чувство на пространството, защото звукът, самичък по себе си, съставлява проявяване на силата на пространството.

Мантрата „ Ом “ може да се употребява и за изчистване на предмети, пространства и пространства

Ако човек страда от психическа контузия, постоянното повтаряне на „ Ом “ в течение на дълготрайно време ще му помогне да я преодолее.

Мантрата се произнася с издишване и с трептене. Дишането би трябвало да е отмерено. И „ Аум “ се трансформира в „ Аааа-ууу-ммм “. Защото в действителност тя е звукова осцилация и това дава резултат още при първото изговаряне. Звуците би трябвало да се извличат посредством пеене в една тоналност.

МЕАИТАЦИЯ НА „ ОМ “

Мантрата „ Ом “, както независимо, по този начин и в комбиниране с други мантри и дхарани, постоянно се употребява в медитативната процедура. Уединете се на безшумно място, седнете и затворете очи. Постарайте се изцяло да релаксирате мозъка и тялото си. Концентрирайте се в точката сред веждите и се пробвайте да накарате съзнанието си да замълчи. Започнете да повтаряте „ Ом “ мислено, асоциирайки го с концепциите за безконечност, безкрайност, величие и така нататък Повтаряйте „ Ом “ с възприятието, че сте безкрайни и всепроникващи.

Почувствайте мантрата

Обикновеното повтаряне на „ Ом “ няма да ви донесе стремежи резултат. Почувствайте, че сте чист, идеален, всезнаещ, безконечен и свободен Абсолют. Усетете, че сте безспорното схващане и безкрайното, непроменяемо битие. Всяка част от тялото ви би трябвало мощно да вибрира с тези хрумвания. Запазете това възприятие през целия ден. Практикувайте постоянно и стабилно с откровеност, религия, непримиримост и възторг.

Традиционно по време на медитация върху мантрата „ Ом “ се употребяват броеници и с всяко изговаряне премествате по едно мънисто. Това способства за потапяне в медитативно положение.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР