УНИЦЕФ България започва национална кампания за информираност и застъпничество, посветена

...
УНИЦЕФ България започва национална кампания за информираност и застъпничество, посветена
Коментари Харесай

УНИЦЕФ започва кампания, посветена на правата на децата с увреждания

УНИЦЕФ България " стартира национална акция за осведоменост и покровителство, отдадена на 30-годишнината на Конвенцията за правата на детето и правата на децата, младежите и младежите с разнообразни качества в България.

Преди 30 години международните водачи поеха исторически ангажимент към децата по света, като одобриха Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето. Конвенцията за правата на хората с увреждания, утвърдена от Общото заседание на Организация на обединените нации през декември 2006 година, укрепва правата на децата с увреждания и вкарва нови отговорности за страните за премахването на бариерите, които лимитират тяхното присъединяване във всички сфери на живота.

България e утвърдила и двете конвенции. През последното десетилетие страната предприе значими стъпки към приобщаването на децата с увреждания. Въпреки напъните на национално равнище обаче децата с увреждания не престават да са едни от най-изключените и невидими групи в обществото.

УНИЦЕФ България прави акцията, с цел да повишим информираността, разбирането и чувствителността във връзка с правата на децата и младежите, живеещи с увреждания. Искаме да чуем техния глас и да ги овластим, като ги сложим в центъра на акцията. Започваме с Елена от Варна, Мария от Враца, като в границите на акцията, с поддръжката на нашите медийни сътрудници, ще разкажем над 15 вдъхновяващи истории на деца, младежи и младежи с разнообразни качества.

Кампанията се реализира в партньорство със: Българска асоциация за лица с интелектуални усложнения (БАЛИЗ); Джамба; Регионален център за приобщаващо образование-София; Сдружение " Закрилници " ; Сдружение " Българска мрежа на Глобалния Договор на Организация на обединените нации ", Сдружение " Синдром на Даун " България; Спешъл Олимпикс, България; Фондация " Карин Дом " ; Фондация Reach for Change, Фондация " Светът на Мария ".

Медийни сътрудници на " С очи да всички " са " Нова Броудкастинг груп ", Нетинфо, Българска национална телевизия и " Дневник ".

На 20 ноември, в границите на акцията, УНИЦЕФ и БАЛИЗ ще провеждат и народен конгрес, отдаден на младежите и младежите с увреждания.

Данните:

По света

Изчисленията демонстрират, че към 15% от популацията на света живее с увреждания[1]. 5,1% от децата (или 95 милиона) имат увреждания, от които 13 милиона (0,7%) имат тежки увреждания[2]. Това са единствено примерни калкулации, защото определенията за увреждане в другите страни варират и не във всички страни се събират надеждни данни.

България

Въпреки че няма цялостни данни за точния брой на децата с увреждания и усложнения в страната, хипотетичният брой е към 32 хиляди деца.

През последното десетилетие бяха затворени всички домове за деца с увреждания и половината от Домовете за медико-социални грижи за деца, което докара до доста понижаване на броя на децата в резидентна грижа — от 7 587 през 2010 година до 633 в края на 2018 година

С признатия в края на 2015 година Закон за предучилищното и учебно обучение бяха основани условия за приобщаване на децата с увреждания в общата просветителна система. През образователната 2018 – 2019 година 22,000 деца с увреждания и специфични потребности посещават учебни заведения и детски градини.

Въпреки националните старания обаче децата с увреждания не престават да са една от най-изолираните и невидими групи в обществото. При тях има нараснал риск от разлъка от биологичните си фамилии, по-голяма възможност да живеят в институционални грижи или да останат отвън учебно заведение или детска градина. Според данните за 2018 година към 90% от всички деца в Домовете за медико-социални грижи за деца[5] и 50% от децата в Центровете за настаняване от фамилен вид са деца с увреждания. Приблизителният брой на децата с увреждания, които не посещават учебно заведение, е към 10 000. Освен това има данни, че доста от младежите с увреждания на възраст сред 15 и 24 година не са заети с работа, учене или образование.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР