Уникално съкровище от 17 000 златни халки ще стане част

...
Уникално съкровище от 17 000 златни халки ще стане част
Коментари Харесай

Уникално златно съкровище ще стане част от експонатите във врачанския музей /снимки/

Уникално богатство от 17 000 златни халки ще стане част от експонатите в районния исторически музей във Враца, заяви шефът Георги Ганецовски.
Находката е открита при акция на ГДБОП през 2015 година при хотелски комплекс „ Долче Вита “ край Мездра. Тогава иманяри са се пробвали да изнесат отвън страната съкровището, само че са били хванати. След изследване на накитите от самородно злато станало ясно, че те са на 2 500 години и са от обект в региона на село Камено поле. Въпреки доказателствата, че съкровището е от врачанския регион от Националния исторически музей години наред отказвали да го предадат на сътрудниците си във врачанския музей.
И сега съкровището се намира в Националния исторически музей. Това обаче няма да е за дълго, защото на 11 юли тази година министърът на културата Боил Банов е разписал предписание съкровището да бъде предоставено на врачанския музей. Експонатите ще бъдат изложени в зала „ Тракийски съкровища “.
От районния музей към този момент са изпратили две писма с искане на съкровището, като чакат напълно скоро да им бъде предадено. Златните халки съставляват едва позната цивилизация от каменната ера, добави Ганецовски.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР