Уникални експонати, единствени в света, са изложени в екомузея в

...
Уникални експонати, единствени в света, са изложени в екомузея в
Коментари Харесай

Eкомузей в Русе ни посреща с мамут в естествени размери и ун...

Уникални експонати, единствени в света, са изложени в екомузея в Русе. В залите му могат да се видят жители на флората и фауната освен от района, само че и от други континенти, както и остатъци от праисторически животни.

Не инцидентно на първия етаж на екомузея ни посреща мамут в естествени размери. Макар през днешния ден да звучи екзотично, на територията на русенския район са открити фосили на 7 от 10-те типа хоботни бозайници, които са живели по нашите земи.

" Освен макета на окосмен мамут, четирите типа останали мамути, двата типа мастодонти, костите на косматия носорог и, несъмнено, най-ценното нещо в тази зала – единствената в света напълно непокътната долна челюст на най-ранните евразийски мамути по нашите земи, това са мамутус романос ", съобщи Виктория Крумова, организатор в екомузея в Русе.
Тук се намира и най-големият сладководен аквариум в страната с съдържимост 65 тона. В него плуват разнообразни дунавски риби, в това число и 3 типа есетри, които са неразрешени за улов.

" Моруната, която е била най-едрата сладководна риба в Дунав и по света в предишното, имаме една препарирана моруна от нея. От тези есетри към този момент 2 типа са изчезнали ", добави Виктория Крумова.
Освен, че разполага с хиляди експонати, само че и поради атрактивния метод, по който се сервира информацията, екомузеят е толкоз прелъстителен, изключително за децата. За тях има разнообразни занимания, игри, които да им покажат връзката на индивида с природата.

В музея може да се види още какви птици и растения има в блатата и по крайбрежията на река Дунав.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР