Уникална тракийска гробница тъне в разруха. Могилата в Караново, където

...
Уникална тракийска гробница тъне в разруха. Могилата в Караново, където
Коментари Харесай

Уникална гробница тъне в разруха. Ще я спаси ли Минеков?

Уникална тракийска гробница тъне в съсипия. Могилата в Караново, където е открита най-добре непокътнатата каляска, е оставена на произвола на ориста. Тя още не е експонирана и предпазена. Дъждове и ветрове повреждат скъпите артефакти.

Ще спасим гробницата в Караново, увери министърът на културата проф. Велислав Минеков в изявление за бТВ. В момента тя стои под „ един курник “, сподели той. „ Можехме да получим 2,5 млн., с цел да бъде избавена и експонирана, и това не се случи, разгласи служебният министър на културата.

Колесницата в Караново е с 4 огромни колела с диаметър 120 см. Освен с размерите си, тя буди интерес и със своите орнаменти – посребрени фигури на ероси,които яздят митични същества с тела на пантери. До колесницата са открити скелетите на два коня и куче. Всичко това може да се види на място в Археологическия комплекс.

Колесницата е положена там при погребението на благороден тракийски благородник при присъщ обред, прочут като „ заравяне на колесници “. На територията на модерна България са открити останките от над 200 антични колесници. За съпоставяне, в днешните земи от тогавашната Римска империя са открити няколко колесници – в Помпей, в Ефес и най-вече на територията на Унгария, където са разкрити над 20. Високата централизация на разкрити антични колесници по нашите земи се дължи точно на погребалните ритуали на траките.

Източната могила е част от огромен античен могилен некропол на територията на днешното село Караново. След обилни иманярски нападения в региона на могилата, през 2008 и 2009 година се организират археологически изследвания, при които са открити „ заровена “ тракийска каляска и зидана тухлена гробница.

В зиданата гробница са открити доста богати блага – сребърни чаши с изображението на бога на любовта Ерос, неповторими стъклени съдове, монети, златни пръстени, бойно снаряжение. Погребението е датирано към средата на 1 век и въз основа на богатите блага се свързва с член на фамилия, близка или родствена на одриската династия.

Има хипотези, че заровеният благородник е обвързван с последния одриски цар Реметалк III, непосредствен другар на римския император Клавдий. Реметалк III е погубен в средата на 1-ви век вследствие на скрит план от тракийски аристократи. Това ликвидиране дало мотив на римския император да анексира одриското царство, при което основава римската провинция Тракия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР