Уникална апаратура ще се се използва при операция на млечната

...
Уникална апаратура ще се се използва при операция на млечната
Коментари Харесай

Уникална апаратура ще прецизира операциите на млечната жлеза в Онкодиспансера в Бургас

Уникална инсталация ще се се употребява при интервенция на млечната жлеза в Комплексен онкологичен център – Бургас от края на този месец.

Досега доста постоянно при интервенция на млечната жлеза се отстраняват огромен брой подмишнични лимфни възли, което води до приемане на лимфен оток, дисфункция на раменната става, загуба на сетивност и други инвалидизиращи дамите местни затруднения. Чрез въвеждането на новата инсталация ще се избегнат всички тези нежелани последствия.Това ще бъде реализирано, като бъде въведен интраоперативен гама-детектор.

Този уред се употребява по време на интервенция, като пресъздава сентинелните (стражеви) лимфни възли, наранени от метастазите и се отстраняват единствено засегнатите. По този метод не се нарушава оттичането на лимфата и приемането на лимфедем. Методът за работа включва инжектирането на радиофармацевтика Технеций 99. Той е с доста ниска интензивност и безопасен за пациента, близките и медицинския личен състав. Организацията на оперативния развой може да се извърши по два метода, по избор на пациента. Първият вид е инжектирането на радиофармацевтика Технеций 99 да се извърши сутринта в деня преди интервенцията.

След това се организира динамична сцинтиграфия за 15 минути, проследяващ лимфния поток и следваща статична такава. Засегнатите лимфни възли се маркират върху кожата. След към 5-6 часа от това проучване се прави оперативната намеса, като по време на интервенцията с гама-детектора се виждат сентинелните възли и се отстраняват единствено те.Вторият вид е двудневен, като на първия ден се инжектира радиофармацевтика Технеций 99 в следобедните часове, в деня преди интервенцията. Провежда се сцинтиграфията по горепосочения метод и на идващия ден се прави оперативната намеса под контрола на гама-детекторната сонда.

В България това е вторият сходен уред, същият ще бъде употребен и при меланома и при карцином на женската полова система.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР