Уникален случай не само за България, но и в световен

...
Уникален случай не само за България, но и в световен
Коментари Харесай

Главният прокурор Иван Гешев за Nexo: Разследва се уникален случай не само за България, но и в световен мащаб

Уникален случай освен за България, само че и в международен мащаб – по този начин основният прокурор Иван Гешев дефинира почналото следствие против проведена незаконна група за пране на пари, данъчни закононарушения, компютърни измами и банкова активност без лиценз, което се води под надзора на Софийската градска прокуратура, от екип на Националната следствена работа и чиновници на ДАНС, оповестиха от пресслужбата на Прокуратура на Република България.  
 
" Благодаря на сътрудниците, които работиха в продължение на месеци.  Благодаря и на сътрудниците в Министерство на вътрешните работи, които оказаха сериозна помощ при осъществяване на дейностите по следствието. Това е образец за положително институционално съдействие и за положително съдействие с нашите европейски и евроатлантически сътрудници ", съобщи Иван Гешев.
 
В брифинга по отношение на следствието участваха още заместник-главният прокурор по следствието и шеф на Национална следствена служба Борислав Сарафов, представителят на основния прокурор Сийка Милева, завеждащият отдел " Киберпрестъпления " в Национална следствена служба Светослав Василев, представители на отдел " Финансова сигурност " в ДАНС, както и от Британската организация за битка с престъпността. 
 
Борислав Сарафов заяви, че в хода на следствието с позволение на съда са претърсени 15 обекти, офиси и жилища, конфискувани са голям брой магнитни носители на информация, компютри, пари, криптоактиви. Разпитани са над 20 очевидци, в това число и анонимни такива. " Някои от тях показаха опасения за своята сигурност и ще бъдат включени в Програмата за отбрана на очевидци ", съобщи Сарафов. 
 
По формираното досъдебно произвеждане към наказателна отговорност са привлечени 4 лица. Повдигнато им е обвиняване за това, че от началото на 2018 година до 12 януари 2023 година на територията на България, Обединено кралство Англия и Северна Ирландия, Швейцарската конфедерация и Каймановите острови са взели участие, а един от тях е и управлявал, проведена незаконна група, основана с користна цел и за да прави в съгласие в страната и чужбина закононарушения. На всички обвинени е наложена и възбрана за овакантяване на страната.
 
Говорителят на основния прокурор Сийка Милева заяви, че на двама от участниците в проведената незаконна група са избрани ограничения за неотклонение " парична гаранция " в размер от по 1 млн. лв..  " Това следствие се прави оценка като второ по мащаб след следствието за банкрута на КТБ ", сподели Сийка Милева. 
 
В отговор на журналистически въпрос във връзка изявления, обвързващи политически лица с членове на проведената незаконна група, представителят на основния прокурор означи, че прокуратурата има подготвеност да повдигне обвинявания против всеки, без значение дали става въпрос за министър, народен представител или магистрат, в случай че са събрани задоволително доказателства в хода на следствието. Милева разяснява, че по делото са налични свидетелски показания за извършена в кабинета на министъра на финансите среща с представители на разследваната компания и сдружение за банкови преводи, на която е била обсъждана опцията за въвеждане на разплащания с криптовалути у нас.
 
Светослав Василев, завеждащ отдел " Киберпрестъпления " в Национална следствена служба, даде информация за активността на разследваното сдружение. Той обясни, че са засечени преводи от криптоборса, на която са наложени наказания от Съединени американски щати.  Установени са и нарушавания на наказания на Организация на обединените нации. Регистрирани са и опити за манипулиране на пазари на разнообразни криптовалути.
 
" Общата стойност на осъществените преводи е над 94 милиарда $. Открити са преводи към лице, уличено в терористична активност ", добави Светослав Василев. Заместник основният прокурор Борислав Сарафов уточни, че в днешния световен свят финансовата непоклатимост е от основно значение за естественото действие на стопанската система и благосъстоянието на жителите. " Разследването е невиждано ", акцентира Сарафов.
 
" Надявам се България да е в международните вести, с това, с което може да се гордеем - нашите триумфи в IT бранша, младежите, които са изключителни експерти в тази област, а да не сме в международните вести със случаи, които дават отрицателен образ на страната ", съобщи още основният прокурор Иван Гешев. 
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР