Унижения, мъчения, глад. Не знаеш дали ще излезеш жив. Две

...
Унижения, мъчения, глад. Не знаеш дали ще излезеш жив. Две
Коментари Харесай

Вече си живяла достатъчно. Украинки разказват какво е да си в руски плен

Унижения, мъчения, апетит. Не знаеш дали ще излезеш жив. Две дами описват какво са претърпели в съветски лагери задържане на украинци. Те са освободени, само че по данни на украинските управляващи повече от 25 000 души се намират в съветски плен.

Три дни откакто съветските сили минават границата с Украйна, придвижвайки се към столицата, Виктория Андруша , 26-годишна учителка по математика и информатика, се грижи за родителите си в село Старий Биков. То се намира на към час и половина път източно от Киев.

Руските войски правят обиски от къща на къща в селото. В мобилния ѝ телефон намират фотоси и видеозаписи на съветска военна техника.

" Казаха " имаш статус на артилерист, стрелец-наблюдател ", пред рускоезичната телевизия на Радио Свободна Европа " Настоящее время ".

" Именно хората с този статус те мразеха най-вече ", прибавя Виктория.

Арестувана е. През идващите шест месеца търпи побои, удари с електрически палки, превръзки на очите, апетит, безкрайна отмалялост и ужасяваща неустановеност. Не знае дали в миналото ще излезе жива.

Според украинските управляващи повече от 25 000 украинци сега се намират в съветски плен. Някои от тях - от Донбас и Крим , са държани много преди пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през февруари 2022 година От тази численост 126 са дами, като 80 са цивилни.

Виктория Андруша е една от тях. Друга е Людмила Гусейнова .
" Това беше най-страшното нещо за мен "
Людмила Гусейнова е на 61 години, пенсиониран експерт по сигурност на работното място. Казва, че е арестувана от незнайни мъже още на 9 октомври 2019 година, повече от две години преди пълномащабното навлизане на Русия. Арестувана е Новоазовск , крайбрежен град в Донецка област, част от която е окупирана още от 2014 година след противозаконното анексиране на Крим.

" Спряха ме на улицата до една кола. Изскочиха, бутнаха ме в тази кола. Заведоха ме в дома ми, претърсиха го, откриха украински книги, украинско знаме, по-късно ми сложиха торба на главата и ме откараха ", споделя тя.

Откарана е в Донецк - на към 2 часа и половина път на север - към момента с торбата на главата и без пояснения. В последна сметка е отведена в затвор, прочут като " Изолация ".

Това е някогашен руски цех, който преди съветската експанзия е трансфорат в център за модерно изкуство. През 2014 година е високомерен от следените от Русия въоръжени групировки и трансфорат в затвор, където арестуваните заложници са изтезавани.

" Когато ме заведоха там, ме накараха да се съблека. След като ме хвърлиха в килия, ме оставиха да смъква торбата от главата си, а друго момиче ми сподели какво е това място ", споделя Гусейнова.

В изолатора не ѝ е разрешено да сяда или ляга от 6 сутринта до 10 вечерта. Освен това в килията са конфигурирани доста мощни лампи. " Те просто изгарят очите ", споделя тя.

Първите дни чува единствено страшни писъци и се моли гласовете да не са на околните ѝ. " Това беше най-страшното за мен ", споделя Людмила.
Принудиха ни да паднем на колене и споделиха: " Сега ще ви гръмнеме "
Андруша е отведена в център за задържане зад границата, в съветския район Курск , където е оставена с вързани очи и ръце. " Принудиха ни да паднем на колене и споделиха " в този момент ще ви гръмнеме ", споделя тя.

Задържаните са отвеждани във вътрешен кулоар, където няма камери за наблюдаване и там са бити.
" Това е за теб "
Андруша е грубо пребита и третирана с електрическа палка. В един миг губи схващане.

Похитителите ѝ споделят: " Вече си живяла задоволително, знаеш какво е. Това е за теб ". Заплашват я, че ще я изгорят жива.

Още от първия ден на пленничество тя и другите арестувани е трябвало да научат съветския народен химн. Наказвани са за всевъзможни неточности или хипотетични нарушавания. " Не дай си Боже да кажеш неверна дума или да пееш безшумно, или нещо сходно ", споделя тя.

" Особено ме подразни песента им " Чичо Вова ". Тази [песен] е прослава на [руския президент Владимир] Путин ", споделя тя. Има моменти, в които я карат да учи лирика. И едно от стихотворенията се споделя " Прощавайте, благи руснаци ".

Андруша постоянно е плачела.

" Дори и да плачех, го правех по подобен метод, че [охраната] да не го види ", споделя тя. " В един миг ни изведоха в коридора и пуснаха видео за Мариупол. Показаха бомбардирания град и деца, които живеят в мазе. Тогава всички тези страсти просто се изляха на открито. "
" Все още не ми се яде "
Гладът и жаждата са нещо всекидневно в съветските центрове за задържане. " Имаше дни, в които ни даваха единствено по две питки, доста дребни, за целия ден. И би трябвало някак си да издържиш с този самун ", споделя Гусейнова.

Понякога на пленниците се дава ечемична каша, която е " като камъни ". " И те я смесват с някаква пръст и миши изпражнения и е невероятно да се яде. Все още не мога да усетя усета на храната, не ми се яде ", споделя тя.

Андруша, която е освободена от съветски плен на 22 септември 2022 година, продължава да работи като учителка.

Гусейнова в този момент живее в Киев и е доброволец в неправителствена организация, която се застъпва за арестувани дами. Тя е освободена на 17 октомври 2022 година
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР