Унгарците се редят на опашки за оръжия поради опасения от

...
Унгарците се редят на опашки за оръжия поради опасения от
Коментари Харесай

Унгарците се редят на опашки за оръжия поради опасения от безредици заради коронавируса

Унгарците се редят на опашки за оръжия заради опасения от вълнения предвид на разпространяването на ковид , съобщи Ройтерс.

Петер Рощаш, не желае да има никакви мотиви да употребява огнестрелното оръжие, което си купува , само че младият маджарски татко, който има едно дете, не желае да поема никакви опасности предвид на епидемиятата от ковид, за която се притеснява, че може да извади нескрито най-лошото у някои хора.

" Това е превантивна мярка ", сподели 33-годишният Рощаш, до момента в който чакаше на опашка пред дребен магазин в Будапеща за оръжия от невоенен вид, за които не е належащо да се вади позволение. " По-добре аз да се дръзвам финален, в сравнение с да се окажа в спор единствено с дръжката на метла в ръката ", съобщи той.

През последните седмици от ден на ден унгарци гледат да се въоръжават превантивно. Причината е, че се притесняват от допустимо срутване на реда и законността, ако се стигне до изострен дефицит на артикули от първа нужда предвид на разпространяването на ковид.

В Източна Европа режимът за владеене на огнестрелно оръжие е непоколебим, само че търсенето на малокалибрени огнестрелни оръжия на фона на растящото безпокойството от ковид се увеличи на всички места из района, отбелязва Ройтерс. Асоциацията на чешките оръжейни производители съобщи, че притежателите на оръжейни магазини оповестяват за нараснало търсене и двуцифрено нарастване на продажбите.

В Унгария и Чехия, две страни със съпоставимо по брой население от по към 10 милиона души, позволение за оръжие имат по ок. 300 000 души във всяка една от двете страни. За някои леки оръжия даже въобще не е нужно позволение.

" Продаваме пет пъти повече спрямо нормалното за месец март ", сподели Габор Ваш, който ръководи три оръжейни магазина в унгарската столица Будапеща, в това число този, от който Рощаш си купи своя газов револвер.

" Можеше и да продадем и 15 пъти повече, в случай че имахме още оръжия с гумени патрони, само че ни свършиха ", добави търговецът.

Магазинът, който е малко по-голям от телефонна кабина и е сврян в крайградски търговски център в покрайнините на Будапеща , надали е бил планиран за напор на клиенти. Но от предходната седмица към него се стича значителен поток от хора от всевъзможни обществени прослойки.

Унгария записва 167 случая на ковид , и седем смъртни, само че през днешния ден министър председателят Виктор Орбан съобщи, че действителният брой евентуално е доста по-голям, отбелязва Ройтерс.
Унгарското държавно управление увери, че няма да се стигне до дефицит на артикули от първа нужда, и прикани хората да си останат у дома.
Скок в продажбите на оръжия и муниции се регистрира и в Съединени американски щати, също на фона на опасения от обществен срив, прибавя Ройтерс. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР