Унгарското правителство плаща по 37 долара и 50 цента за

...
Унгарското правителство плаща по 37 долара и 50 цента за
Коментари Харесай

Унгария съобщи цените, на които купува ваксини от Китай и Русия

Унгарското държавно управление заплаща по 37 $ и 50 цента за всяка доза от китайската ваксина против ковид " Синофарм ", която получава. А за съветската " Спутник V " контрактуваната цена е 9 $ и 95 цента за доза.

За това заяви Ройтерс, като цитира договорите, които е сключило държавното управление на Виктор Орбан с Пекин и Москва. Общо 30 страници бяха оповестени във Facebook от Гергей Дюляш - шеф на кабинета на премиера.

Към документите той прибавя и пояснение, че те се разгласяват в името на прозрачността и по отношение на това Дюляш приканва Европейската комисия от същите съображения да разгласява договорите, които е сключила със западни производители за имунизациите за Евросъюза.

Унгария първа от страните членки купи и употребява китайската и съветската ваксина, като с помощта на това тя е получила най-вече ваксини и е измежду водещите страни в Европейски Съюз в имунизацията против Covid-19.

Към днешна дата в Унгария са получени към този момент 1 милион дози от " Синофарм ". Това е една пета от контрактуваното количество на обща цена 150 милиона евро. За 2 милиона дози " Спутник V " Будапеща заплаща 20 милиона $.

Междувременно Унгария записва през последното денонощие безспорен връх в броя на новозаразените за денонощие - над 8300 души.

За забележителен растеж на новите случаи заяви и немският институт " Роберт Кох ". Директорът му Лотар Вилер сподели, че Германия е на прага на трета вълна, а най-голямото терзание идва от разпространяването на английската разновидност на вируса:

„ Преди 4 седмици в едвам 6% от пробите установявахме английския вариант, а предходната седмица - в 40% “, сподели Вилер.



От Сърбия пристигна новината, че западната ни съседка ще създава на своя територия и китайски ваксини " Синофарм ", и съветски " Спутник V ". Това разгласи президентът Александър Вучич от Абу Даби.

След среща с престолонаследника шейх Мухамад бин Зайед ан Нахаян Вучич заяви пред публичната телевизия РТС, че до две седмици ще бъде подписан тристранен контракт - сред Сърбия, Китай и Обединените арабски емирства за създаване на чисто нова фабрика за ваксини в Сърбия, която се чака да стартира да създава продукта на " Синофарм " в средата на октомври.

От китайските ваксини Сърбия ще дава и на страните от района и то на индустриални цени, уточни Вучич. Той удостовери и известието от по-рано през днешния ден, че от 20 май в белградския институт за вирусология " Торлак " ще стартира произвеждане на " Спутник V ".

 Производство на съветската ваксина Спутник V
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР