Унгарският премиер Виктор Орбан нападна ЕС заради политиката му на

...
Унгарският премиер Виктор Орбан нападна ЕС заради политиката му на
Коментари Харесай

Орбан с нова анти-ЕС реторика на фона на протестите на учителите

Унгарският министър председател Виктор Орбан атакува Европейски Съюз поради политиката му на наказания против Русия, а в Будапеща десетки хиляди стачкуваха против политиката в просветителния бранш.

В речта си в град Залаегерщег, в западната част на страната, Орбан упрекна Брюксел, че " стреля " по Унгария със глобите.

" Нека не се тормозим за тези, които стрелят по Унгария, скрити в сенките, някъде от наблюдателните кули на Брюксел ", сподели той.

" Те ще свършат там, където свършиха техните прародители ", добави той, намеквайки, че Европейски Съюз може да се разпадне, както се разпадна руският блок.

От началото на спора в Украйна Унгария, която е мощно подвластна от вноса на съветски енергийни запаси, поддържа връзките си с Кремъл, с цел да продължи да получава газ и петрол.

В същото време Будапеща нееднократно е осъждала глобите на Европейски Съюз като пагубни за нейната стопанска система.

Орбан приказва във връзка годишнината от началото на унгарското въстание против руското ръководство през 1956 година, което в последна сметка е потушено, когато Москва изпраща танкове, с цел да потуши протеста.

Миналата седмица Будапеща започва изследване за " национално допитване " до жителите по отношение на глобите на Европейски Съюз. Плакати, разлепени из цялата страна, гласят: " Санкциите от Брюксел ни унищожават ".

Правителствена акция осъжда резултата, който глобите на Европейски Съюз против Русия имат върху Унгария

Въпреки че Унгария гласоподава дружно със своите сътрудници от Европейски Съюз в поддръжка на глобите, Орбан постоянно стачкува против вредите, които те са нанесли на стопанската система на страната му.

" Войната пред прага ни, финансовата рецесия и икономическото закъснение в Европейския съюз, миграционното настъпление на юг, (...) би трябвало да се оправяме с голям брой проблеми ", съобщи Орбан в неделя

Той обаче настоя, че неговото " мощно и единно " държавно управление ще се оправи с тези провокации.

Антиправителствен митинг

Междувременно в Будапеща десетки хиляди излязоха на митинг против просветителната политика на Орбан, ядосани от незадоволителното, съгласно тях, финансиране на учебните заведения и заплашването на учители, настояващи за по-добри условия.

След като години наред на вятъра упорстваха за повишение на заплатите, участниците в акцията втвърдиха тона си, отвръщайки на държавния декрет от февруари, който фрапантно ограничи правото на учителите да стачкуват.

Хиляди излязоха на митинг в Будапеща против политиката на държавното управление в региона на образованието

От началото на образователната година учители и възпитаници от гимназиите проведоха няколко демонстрации в Будапеща и други градове в страната, подкрепяйки учители, уволнени поради присъединяване им в предходни митинги.

Неделното шествие в Будапеща беше най-голямото до момента, а уредниците дадоха обещание да продължат натиска през идващите седмици.

" Всички в моето учебно заведение са изтощени от това, че би трябвало да се борят за съществени неща като задоволително учители и съоръжение ", съобщи 17-годишната ученичка Анет Боди по време на демонстрацията.

" Ние изцяло поддържаме нашите учители в битката им за техните права ", сподели тя пред Агенция Франс Прес.

Въпреки че държавното управление признава, че заплатите са прекомерно ниски, то обвърза плануваното нарастване с дълго чаканото финансиране от Европейски Съюз.

Това се забави поради опасенията на Брюксел от корупцията в Унгария и утежняването на демократичните стандарти. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Будапеща / Унгария
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР