Унгарският премиер Виктор Орбан, който е на посещение в Румъния,

...
Унгарският премиер Виктор Орбан, който е на посещение в Румъния,
Коментари Харесай

Орбан негодува: Румъния ми диктува какво да говоря

Унгарският министър председател Виктор Орбан, който е на посещаване в Румъния, с цел да взе участие в активността на Летен университет в град Бъйле Тушнад в Трансилвания, съобщи през днешния ден, че румънското министерство на външните работи му е изпратило материал, в който му показва защо може и защо не трябва да приказва, до момента в който е в страната, съобщи организация Аджерпрес.

В този подтекст унгарският министър председател подсети, че неговата страна ще поеме скоро председателството на Европейски Съюз и че „ главната цел на Унгария “ ще бъде поддръжката за Румъния в напъните й за присъединение към Шенгенското пространство.

„ Министерството на външните работи, което се води повече по президентството, ми изпрати материал, в който ми се споделя защо да не приказвам, защо мога да приказвам и по какъв начин по-точно и какво би трябвало безусловно да пропусна в моята тирада “, посочи Виктор Орбан.

Унгарският министър председател означи, че неговата рекомендация към „ братята румънци “ е да имат поради, че Унгария ще поеме от 1 юли 2024 година председателството на Европейски Съюз. 

„ (…) Най-голямата цел на Румъния е подкрепяна напълно от Унгария, а точно присъединението към Шенгенското пространство. Обръщаме ви внимание, че от 1 юли 2024 година Унгария ще поеме председателството на Европейски Съюз и съществена цел на Унгария ще бъде поддръжката на Румъния в това изпитание за присъединение към Шенгенското пространство. Дотогава можем да кажем следното: Румъния има нов министър-председател. Желаем му доста триумф, доста хубаво, Бог да го благослови. Откакто аз съм министър председател на Унгария, това е 20-ият ми сътрудник, може да е щастливо число “, е декларирал Виктор Орбан, съгласно формалния превод, оповестява Аджерпрес.

Унгарският министър председател е показал, че в случай че президентът на Румъния Клаус Йоханис посети Унгария, няма да му се споделя какво може и какво не може да приказва там.

Премиерът на Унгария посочи, че му било казано да не приказва по деликатни и чувствителни въпроси и за " национални знаци, които може да обиден възприятията на румънците “. Той изрази единодушие с рекомендацията, само че обърна внимание, че в Бъйле Тушнад са пристигнали " наши другари със флагове “, визирайки членовете на асоциациите „ Пътят на народа “ и „ Православно приятелство “, които носеха румънския трибагреник, само че не бяха позволени да влязат на събитието с присъединяване на унгарския министър председател.

Орбан сподели, че е бил посъветван в речта си да не визира тематиката за груповите права на малцинствата. Друга „ неразрешена “ тематика били „ териториално-административни единици в Румъния, които не съществуват “, разгласи унгарският министър председател и допусна, че става дума за Секуйския край (обхващащ окръзите Харгита, Ковасна и Муреш в Румъния, който преди години провежда референдум за териториално-административна автономност – бел. ред.).

За други тематики унгарският министър председател имал „ позволение “ да приказва, само че бил посъветван да не ги показва в неприятна светлина. „ (…) в случай че някой следи европейската политика и прави политика в Европейски Съюз, тогава става дума за войната, миграцията и ЛГБТКю “, е декларирал унгарският министър председател, съгласно формалния превод.

Орбан е съобщил също, че му е било предложено да не приказва за „ ревизионистки и ксенофобски аспекти по отношение на миграцията “.

На Летния университет в Бъйле Тушнад унгарският министър председател произнесе близо едночасова тирада, в която засегна тематиката за последствията от войната в Украйна по света, за позицията на Унгария по отношение на политиката на Европейски Съюз и за международните полюси на властта.

Полицията охраняваше Летния университет в Бъйле Тушнад, окръг Харгита (Трансилвания), защото събитието притегли и румънски стачкуващи, протестиращи против наличието на маджарски публични лица.

Летният университет в Бъйле Тушнад е основан при започване на 90-те години на предишния век като платформа за разговор сред Унгария и Румъния, както и сред Унгария и унгарските малцинства в прилежащите страни. През последните години румънското държавно управление се дистанцира от събитието, подозирайки участниците в него в блян към идеологическа агресия и разпространяване на националистически хрумвания. Орбан и други маджарски публични лица всяка година приказват пред младежите там.

В речта си унгарският министър председател съобщи, че отварянето на Изток е значимо, тъй като има потребност от „ международна стопанска система, а не от затворен и консервативен Европейски съюз “, съобщи организация Аджерпрес. В тирада пред Летен университет в Румъния Орбан също по този начин възобнови офанзивите си против това, което назова „ ЛГБТКю атака “ на Европейски Съюз и съобщи, че неговото националистическо държавно управление ще пази християнските корени на страната, добавя организация Ройтерс.

Орбан изрази вяра, че изборите за Европейски парламент следващата година ще укрепят позициите на държавни управления в Европейски Съюз, които отхвърлят „ федерализма “, представян от Германия и Франция.

Агенция Ройтерс припомня, че унгарският министър председател е някогашен критик на Брюксел, а през 2021 година прокара закон, който не разрешава използването на материали, промотиращи хомосексуалността и промяната на пола, в учебните заведения в Унгария. Освен по тематиката за „ ЛГБТКю пропагандата “, както я дефинира унгарският министър председател, той е в несъгласие с Брюксел и по други въпроси, като върховенството на закона и промените в медиите и в правосъдната система в Унгария, отбелязва Ройтерс.

Европейски Съюз империя ли е или (отделни) нации…Не би трябвало да си вършим илюзии: федералистите се пробват да ни изтласкат, сподели Орбан. Той уточни, че „ те намерено са желали смяна в държавното управление (през 2022 г.) в Унгария “ и добави, че в този момент същото става в Полша, където през есента ще се произведат парламентарни избори.

По думите му равновесието сред федералистите и нациите, които не желаят да правят отстъпка повече пълномощия на Брюксел, се е нарушило, когато Англия е напуснала блока и в този момент единствено Варшава и Будапеща отстояват своите антифедералистки позиции.

Говорейки пред Летния университет в румънския град Бъйле Тушнад, Виктор Орбан сподели, че Унгария е наясно, че властта в света е разграничена сега сред два полюса, надлежно Китай и Съединени американски щати, което дефинира политиката и стопанската система по тези координати. Унгарският министър председател уточни, че през последните години вложенията в Унгария идват най-често от Южна Корея, Китай и Япония. По думите му унгарската стопанска система най-сетне се е озовала на картата на международния пазар – " 33 години след рухването на комунистическата икономическа система “. 

„ Вече сме конкурентоспособни на всички места по света, само че се нуждаем от международен пазар, от международна стопанска система, а не от затворен, консервативен Европейски съюз, в който още веднъж да се превърнем в периферни играчи. Искаме вложения, желаеме облага, желаеме да укрепим властта си, тъй че отварянето към Изтока е значимо “, съобщи Орбан, съгласно превода, възложен от уредниците, оповестява Аджерпрес.

Орбан означи, че Европейски Съюз наброява към 400 млн. души и още към 400 млн души, в случай че се вземе поради и Западният свят оттатък Океана, а „ от другата страна имаме седем милиарда “. По думите му Европейски Съюз вижда към себе си „ свят, цялостен с паники, страхове, брутално развиване и невиждано потребление; милиони, които желаят да дойдат в Европа.

(…) Днес този боязън, това възприятие, че сме притиснати в ъгъла, кара нашия Европейски съюз да се движи в посока на затваряне. Той наподобява на първенец по бокс, който демонстрира коланите си, само че към този момент не желае да излезе на кръга “, разяснява унгарският министър председател.

Според него опитът Русия да бъде откъсната от европейската стопанска система няма да навреди на страната, " тъй като суровините на Русия ще се купуват от други краища на света ". Според Орбан огромните европейски компании не желаят да се отделят от Русия и " даже не желаят да изоставен Русия ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР