На прага на летния туристически сезон Комисията за защита на

...
На прага на летния туристически сезон Комисията за защита на
Коментари Харесай

Шефът на КЗП: Платформи ни лъжат за категорията на туристическите обекти

На прага на летния туристически сезон Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) стартира инспекции на заведенията и хотелите по Черноморието. От март се ревизира и дали заведенията с две и повече звезди имат ПОС терминал. 

Председателят на КЗП Стоил Алипиев показа:

" Очертава се тази година летният сезон да стартира в точния момент. Поради това е стартирала нашата акция по инспекции на летните обекти. Броят на инспекциите се движи към 6000-7000 на годишна база. Най-често срещаните нарушавания са липса на категоризация на обектите, които проверяваме; противоречие в това, което те поддържат като належащо, с цел да дават отговор на категоризацията. Също по този начин има и нелоялни търговски практики, които сме открили. Най-често се подвежда потребителят с погрешна информация за категорията на туристическия обект. Изключително неприятно е един консуматор да чака, че ще получи една услуга и когато отиде, преодолее дистанцията със семейство, другари или с някаква друга компанията, да разбере, че в действителност това, за което авансово се е уведомил като очакване, няма по какъв начин да бъде задоволено, тъй като търговецът го е подвел за категорията на туристическия обект. Най-често произнасяната по раздела за нелоялни търговски практики са за предоставяне на информация на потребителите, че хотелите имат 4 или 5 звезди, а в действителност те имат по-ниска категория, което подвежда потребителите и ги кара да взимат търговски решения в резултат на погрешна информация ".

Подвеждането главно става посредством уеб страниците и платформите, които оферират туристически обекти, посочи Алипиев.

Увеличили са се и сигналите към КЗП, че дадени лица упражняват туроператорска и турагентска активност без владение на съответното позволение от Министерство на туризма.

" Законът е безапелационен, че две или повече туристически услуги съставляват туроператорска или турагентска активност. Съответно, тези лица, които упражняват тази активност, биват глобени. За тях са планувани най-високият размер санкции по Закона за туризма ".

Глобите за физически лица са 5000 лв., а за юридически –10 000 лв.. Законът дава на КЗП опция да ползва и насилствени ограничения като " прекъсване на активността ".

Алипиев даде и образец:

" Ако физическо лице реализира проведени пътувания с настанявания, с транспорт, с обеди и вечери – две или повече услуги съставляват " пакет ", туристически. Съответно, в случай че няма позволение от Министерството на туризма, прави нарушаване ".

Туроператорите удостоверяват съществуването на сходно позволение със документ. Министерството на туризма поддържа онлайн регистри, където потребителите могат да ревизират дали ги обслужва лицензиран оператор.

КЗП реагира бързо на сигнали за такива оператори и ощетеният консуматор даже може да бъде обезщетен за направените разноски, само че неприятното преживяване остава, сигнализира Алипиев. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР