Унгарският парламент ще вземе решение в началото на март за

...
Унгарският парламент ще вземе решение в началото на март за
Коментари Харесай

Унгарският парламент ще вземе решение в началото на март за присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

Унгарският парламент ще вземе решение при започване на март за участието на Финландия и Швеция в НАТО, излиза наяве от оповестения през днешния ден дневен ред на законодателния орган, предава Франс прес.

Кандидатурите на двете скандинавски страни, които би трябвало да бъде утвърдени от 30-те страни членки на НАТО, са утвърдени от всички като се изключи Турция и Унгария.

Унгарските депутати ще обсъдят въпроса идната седмица, преди настрана гласоподаване за всяка от двете страни сред 6 и 9 март, заяви Народното събрание на уеб страницата си.

Hungary could ratify NATO membership for Finland, Sweden in March: Report

Крайният период беше отлаган няколко пъти поради законодателни неуредици, а опозицията упрекна държавното управление на Виктор Орбан, че се бави.

Унгарският министър председател националист, непосредствен съдружник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, се пробва да поддържа връзки с Москва, макар войната в Украйна, отбелязва Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Той се въздържа да подлага на критика съветския президент Владимир Путин и отхвърля да изпрати оръжие на Киев, като вместо това приканва за неотложно преустановяване на огъня и мирни договаряния.

Изправена пред рецензии, Будапеща на няколко пъти увери, че " няма възражения " против кандидатурите на Финландия и Швеция за участие в НАТО.

" Имаме ясна позиция ", сподели унгарският външен министър Петер Сиярто в края на предишния месец. " Ние поддържаме разширението на НАТО и когато Народното събрание се събере още веднъж през февруари, въпросът ще бъде на дневен ред и ще го уредим бързо ", даде обещание той.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган от своя страна предложи при започване на февруари възможна ратификация на присъединението на Финландия, само че не и на Швеция.

Турция упреква Швеция в укриване на кюрдски деятели, които назовава " терористи ". За блокирането на шведската кандидатура способстваха и антитурски демонстрации, в това число с обществено изгаряне на Корана.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР