Унгарският парламент отложи гласуването на ратификацията на кандидатурата на Швеция

...
Унгарският парламент отложи гласуването на ратификацията на кандидатурата на Швеция
Коментари Харесай

Унгарският парламент отложи гласуването на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО

Унгарският парламент отсрочи гласуването на ратификацията на кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, заяви Асошиейтед прес (AP) в сряда.

Опозиционната партия " Демократична коалиция " съобщи, че ръководещата партия " Фидес " няма да подложи въпроса на гласоподаване идната седмица, когато ще се организира последната част от пролетната сесия на Народното събрание.

АП обаче не посочи по кое време може да се организира гласуването по въпроса.

Турция и Унгария са двете страни от НАТО, които все още не са утвърдили присъединението на Стокхолм към Алианса.

По-специално Анкара подлага на критика шведските управляващи за незадоволително съдействие в битката против кюрдските групировки, които Турция счита за терористични.
 Швеция не губи вяра за влизане в НАТО до юли
Швеция не губи вяра за влизане в НАТО до юли

Не е несъмнено обаче, че това ще се случи

Будапеща към този момент съобщи, че поддържа желанието на Швеция да се причисли към НАТО. В същото време унгарското държавно управление упрекна шведските политици, че популяризират погрешни изказвания за положението на държавната система в Унгария .

По-рано унгарският парламент забави ратификацията на молбата на Финландия също да се причисли към НАТО, само че бързо я утвърди, когато Турция реши да даде зелена светлина на Хелзинки. Финландия публично се причисли към Алианса при започване на април.

Швеция и Финландия дружно за присъединение към Алианса през май предходната година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, провокирано от войната на Русия против Украйна, която стартира на 24 февруари 2022 година Финландия стана член на Алианса през април, само че процедурата бе забавена за Швеция.

Стокхолм си сложи за цел да се причисли към НАТО на и въпреки да има мощна поддръжка от други страни членки, като Съединените щати, до момента Турция и Унгария се въздържаха да ратифицират кандидатурата ѝ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР