Унгария трябва да засили усилията си за прекратяване на покупките

...
Унгария трябва да засили усилията си за прекратяване на покупките
Коментари Харесай

Комисарят по въпросите на енергетиката: Унгария трябва да засили усилията си за прекратяване на покупките на руска енергия

Унгария би трябвало да ускори напъните си за преустановяване на покупките на съветска сила, които оставят страната отворена за злонамерено въздействие от Кремъл. Това сподели комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон, оповестява.

„ Дори Унгария знае, че като продължава тази активност, те дават на Русия правото да манипулира техния пазар “, сподели още Симсон по време на срещата Sustainability Future Week и добави, че " не е в неин интерес да продължава тази взаимозависимост ".

Руският колос за експорт на газ " Газпром " разгласи предишния месец, че ще усили доставките на природен газ за Унгария тази зима след диалози в Пекин сред унгарския министър председател Виктор Орбан и съветския президент Владимир Путин.

" Познавам един политически водач в Европа, който се ръкува с този военнопрестъпник, само че това е всичко ", зави Симсон в косвена отпратка към срещата.

Срещата в Пекин беше вторият път, в който Будапеща и Москва се споразумяха за спомагателни количества газ, откогато Русия стартира пълномащабната си офанзива против Украйна.

Подходът на Унгария внезапно контрастира с напъните на останалата част от блока, в това число околните държави-членки като Словакия и България, за последователно прекратяване на вноса на съветска сила до 2027 година Като цяло Европейски Съюз понижи зависимостта си от съветски тръбопроводен газ от над 40 % от своя вносът на газ преди нашествието на Москва до по-малко от 10 % през днешния ден.

„ Нашето ясно искане към тях е, че сходно на други държави-членки, които към момента употребяват съветска технология, този нуклеарен флот, те би трябвало да изготвят проект по какъв начин да диверсифицират “, сподели Симсон.

В същото време комисарят по енергетиката сподели, че е тъпо, че Унгария продължава построяването на нуклеарния реактор Paks II, който зависи от поддръжката и нуклеарното гориво от Русия. Будапеща даде обещание да се опълчи на всевъзможни наказания, които биха засегнали атомната сила.

В момента Европейски Съюз работи по своя 12-и пакет от наказания, които ще бъдат наложени на Русия от началото на войната против Украйна предходната година. Въпреки че пакетът не се чака да включва никакви обилни ограничавания върху закупуването на съветски полутечен природен газ, макар апелите от няколко страни от Европейски Съюз, Симсон разяснява: " В момента, в който дружно с Унгария реализираме единогласие, тогава ще имаме тази групова позиция ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР