Унгария ще въведе квоти за чуждестранни работници от държави извън

...
Унгария ще въведе квоти за чуждестранни работници от държави извън
Коментари Харесай

Унгария слага квоти за чуждестранни работници, своите и европейците са с предимство

Унгария ще вкара квоти за задгранични служащи от страни отвън Европейски Съюз по силата на нов закон, импортиран от държавното управление и признат от Народното събрание в Будапеща във вторник.

Според закона, който се чака да влезе в действие от 1 ноември, разрешителни за работа ще се издават на избран брой служащи с избрани специалности. Унгарците, европейските жители и служащите от прилежащи страни като Сърбия и Украйна, ще имат преимущество при кандидатстване за работа по отношение на искащи от други страни.

Само толкоз задгранични служащи, колкото са нужни, ще бъдат позволени в страната, съобщи държавният секретар Шандор Чомба по време на дебатите в Народното събрание.

Той уточни, че законът цели да поддържа локалната работна мощ, като насочи напъните към задоволяването на възходящия брой хора, които търсят работа. В същото време Чомба сподели, че Будапеща не може да си разреши да пропуща идването на огромни непознати вложители заради дефицит на работна ръка, ето за какво би трябвало да регламентира по-ясно разпоредбите за задграничните служащи.

Българска телеграфна агенция написа, че китайски вложители възнамеряват строителството на фабрики за произвеждане на акумулатори за електрически коли, за които ще е нужно наемането на хиляди задгранични служащи от страни отвън Европейски Съюз.

Чуждестранните служащи ще могат да идват за осъществяване на съответна работа по съответни планове и да остават до приключване на разрешителното им за работа, само че за не повече от две години с продължение с още до една, оповестява.

Чуждестранният служащ може да остане в Унгария единствено до момента в който съществува трудовото правно отношение с работодателя и до периода, посочен в разрешението за престояване на гостуващ служащ. Законът задължава работодателите да положат всички старания, с цел да подсигуряват, че служащият може да напусне територията на Европейски Съюз не по-късно от последния ден на годност на неговото позволение за престояване.

 Орбан счита за недопустимо съглашението на Европейски Съюз за миграцията Орбан счита за недопустимо съглашението на Европейски Съюз за миграцията

От средата на май чужденците, работещи на двата най-големи капиталови обекта в Унгария - построяването на АЕЦ " Пакш II " и строителството на железопътната линия Будапеща-Белград, към този момент не би трябвало да си вадят разрешителни за работа, а единствено да дават доказателства за нужните професионални квалификации и обучение за осъществяване на съответните им отговорности, написа Portfolio. Досега с подобен статут се употребиха единствено работещите на двата специфични обекта от прилежащи страни.

Новите правила могат да провокират още главоболия на премиера Виктор Орбан с Брюксел, където гледат на легалната миграция като едно от средствата за ограничението на незаконната, която още веднъж е във напредък след пандемията от COVID-19. Броят на нелегално пресичащите европейските граници към този момент се доближава до равнищата от огромната миграционна рецесия в средата на предишното десетилетие, предизвести европейската гранична организация " Фронтекс ".

Повечето от хората, идващи в Европа, търсят работа, а не филантропична протекция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР