Уморени от трупащите се обвинения във финансови злоупотреби срещу премиера

...
Уморени от трупащите се обвинения във финансови злоупотреби срещу премиера
Коментари Харесай

Уморени от скандалите, чехите ще решават съдбата на премиера Бабиш на изборите през уикенда

Уморени от трупащите се обвинявания във финансови злоупотреби против премиера Андрей Бабиш, чешките гласоподаватели може да изгонят от властта милиардера предприемач на двудневните парламентарни избори, които стартират в петък.

Според изследванията допустимо е центристката популистка партия на Бабиш " Действие на недоволните жители " (АНО) да излезе на първото място с дребна преднина, само че гласовете ѝ ще са извънредно незадоволителни за болшинство. Това може да принуди АНО да търси съглашение с крайнодесните националисти, с цел да остане на власт, защото двете дребни партии, подкрепящи настоящето държавно управление на малцинството, може да не получат задоволително гласове, с цел да останат в Народното събрание.

Правителство, формирано от двата съществени опозиционни лявоцентристки и дясноцентристки блока, които съгласно изследванията биха могли да съберат болшинство, евентуално ще усъвършенства връзките на Прага с институциите на Европейски Съюз и ще смекчи реториката срещу Брюксел.

Бабиш управляваше в години на увеличаващ се разцвет, само че беше и в центъра на следствия от Европейската комисия за спор на ползи, проточило се полицейско следствие по обвинявания, че безпричинно е получил европейска дотация и пресните разкрития, че е употребявал офшорни компании, с цел да купи неподвижен парцел във Франция.

Пенсионерката Яна Пешкова сподели, че ще гласоподава за една от двете съществени опозиционни групи с вярата, че централноевропейската страна ще почисти имиджа си, очернен от свадите към Бабиш.

" Съсипахме (...) положителното име на страната в чужбина, което имахме с помощта на (първия водач след комунизма) Вацлав Хавел (...), тъй че нашите задгранични сътрудници сигурно ще оценят едно ново начало ", сподели тя.

Най-голямата опозиционна група, дясноцентристката коалиция " Заедно ", сложи билбордове с девиз, който разчита да извлече изгода от сходни усеща: " Имаме късмет да имаме министър председател, от който да не се срамим ".

" На Бабиш не може да му се има вяра. Всеки път, когато хората изразят подозрения за ръководството му или персоналните му връзки, той сочи към другите и не може да даде транспарантно пояснение ", сподели Павел Ебр, 39-годишен шеф на недвижими парцели. " Пандемията също можеше да бъде ръководена по-добре, както демонстрираха изследвания ", добави той.

ПОВИШАВАНЕ НА ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ

Бабиш си създаваше имидж на сполучлив управленец и има твърдо ядро от гласоподаватели след увеличение на пенсиите и заплатите, плюс понижаване на налози, макар че тези ходове покачиха бюджетния недостиг.

Той преодоля спадането на известността си, когато страната се оказа с едно от най-високите равнища на умряли от ковид на глава от популацията в Европа, а държавното управление не можеше да реши каква да е политиката за справяне с пандемията. Бабиш прибегна до антибрюкселска и антимигрантска изразителност и се разгласи срещу задачите на Европейски Съюз за понижаване на равнищата на въглеродния диоксид. " Не желаеме повече Брюксел ", сподели той, обръщайки се към гласоподавателите във " Facebook ". " Няма да пуснем нито един незаконен мигрант ", съобщи той.

Бабиш отхвърля да е направил нещо неправилно по отношение на разкритията за офшорните компании, следствието за машинация и инспекцията на Европейската комисия, която откри, че той към момента управлява бизнеса на холдинга си " Агроферт ", трансфериран на доверителни фондове през 2017 година, преди да стане министър председател.

" АНО ръководи към този момент известно време и помагаше на хората. Хората имат повече пари ", сподели 56-годишната лабораторна химичка Зузана Крахулцова. " Всеки има някакви секрети. Бабиш влезе в политиката като богат човек и няма причина да се обогатява ", добави тя.

Според последните изследвания преди изборите АНО с малко води пред главната съпротива " Заедно ", следвана от демократичните лявоцентристки " Пирати " / " Кметове " и крайнодясната партия " Свобода и директна народна власт " (СПД).

" Заедно " и " Пирати " / " Кметове ", които като цяло са проевропейски настроени, считат да сформират съдружно държавно управление, в случай че си обезпечат задоволително гласове за болшинство. На салдото на силите може да повлияят някои дребни партии, които са на ръба да влязат в Народното събрание.

Президентът Милош Земан сподели, че ще даде на най-голямата независима партия, която съвсем несъмнено ще е АНО на Бабиш, първия късмет за съставяне на кабинет. Бабиш не изключва опцията да се обърне към СПД, в случай че му се наложи, само че отхвърли най-важната точка от дневния ѝ ред - референдума за излизане от Европейски Съюз.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР