Умерената консумация на алкохол може да намали риска от диабет

...
Умерената консумация на алкохол може да намали риска от диабет
Коментари Харесай

Учени: Младите на трябва да пият, а по-възрастните може

Умерената консумация на алкохол може да понижи риска от диабет и инсулт при хора на 40-годишна възраст

Умерената консумация на алкохол от хора над 40-годишна възраст, които не са имали предходни здравословни проблеми, може и да е от възможна изгода за здравето – като е допустимо да редуцира риска от сърдечно-съдови неразположения, диабет и инсулт. Това сочи детайлно изследване, оповестено в научното списание през юли 2022 година, написа.

Ето какво споделя доктор Емануела Гакиду.

Какво значи „ умерена консумация “?

Според изследването, общоприетата доза се дефинира за 10 г чист алкохол, съдържаща се, примерно, в:

- неголяма чаша алено вино (100 мл) с 13% алкохолно съдържание;

- бутилка или кен бира (375 мл) с алкохолно наличие 3.5%;

- доза уиски или различен концентрат (30 ml) при 40% алкохолно наличие.

Все отново, списанието демонстрира, че има нараснал риск за здравето на младежите, които използват алкохол, спрямо по-възрастните. Анализът, който регистрира алкохолния риск по възраст, географски район, година и пол, допуска, че огромните рекомендации по отношение на потреблението на алкохол би трябвало да се базират на местоположението и възрастта. Пиенето в юношеска възраст може да усили риска от алкохолизъм, откри изследването. Използвайки оценки за използването на алкохол в 204 страни, учените пресмятат, че през 2020 година 1.34 милиарда души са консумирали такива количества алкохол, които са нездравословни.

Във всички райони на света най-големият сегмент от популацията, който пие количества, надхвърлящи безвредната граница, са мъжете във възрастовия сегмент сред 15 и 39 години. За тази възрастова група потреблението на алкохол дава нулеви изгоди за здравето и може да съставлява сериозен риск. Според изследването, 60% от случаите след приложимост на алкохол стават измежду хората точно в тази възрастова група – тук влизат убийства, самоубийства и автомобилни произшествия.

„ Посланието ни е ясно: младежите не трябва да пият, а по-възрастните може да пият дребни количества “, споделят учените.

Проучването прави оценка и друго сериозно количество – какъв брой алкохол е допустимо да изпие човек, преди този момент да стане прекален риск за здравето му, спрямо подобен, който не пие алкохол. Максималното количество алкохол за хора сред 15 и 39 години, преди да навлязат в рисковата за здравето рискова зона, е 0.136 общоприета доза дневно (това е малко над една десета от общоприетата доза, която е, нали помним: 10 грама чист алкохол!). За дами в същия възрастов диапазон това количество е малко повече - 0.273 доза (около една четвърт от общоприетата доза на ден).

Анализът допуска също, че за възрастни на 40 и повече години без предходни здравословни проблеми, изпиването на дребни количества алкохол може да носи вероятно избрани изгоди от рода на сведен риск от исхемия на сърцето, диабет и инсулт.

Като цяло, целесъобразният банкет на алкохол за възрастни остава невисок - сред 0 и 1.87 общоприети дози дневно, без значение от местоположението, възрастта или пола. Но даже в случай че се схване закостенял метод и се употребява най-ниското равнище на безвредно пиянство, с цел да се дефинират рекомендации, то целесъобразното равнище на консумация на алкохол е прекомерно високо за по-младото население и би трябвало да бъде намалено още. Прекомерната приложимост на алкохол е била изключително съсредоточена при млади мъже в Австралия, Западна и Централна Европа.

Макар рисковете от потреблението на алкохол, да са сходни при мъжете и дамите, въпреки всичко точно младите мъже се открояват като група с количествено най-висока консумация на алкохол. Причината е, че по-голям дял измежду мъжете използват алкохол в несъразмерни дози спрямо дамите.

Внимание! Статията е единствено информативна и не е здравна рекомендация, нито директива. Винаги търсете медик-специалист!
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР