Умерен оптимист съм за бъдещото придвижване на Скопие към европейските

...
Умерен оптимист съм за бъдещото придвижване на Скопие към европейските
Коментари Харесай

Войн Божинов: Бъдещето на Македония е обвито в облаци



" Умерен оптимист съм за бъдещото напредване на Скопие към европейските структури. За мен самото бъдеще на Република Македония като страна е обгърнато в облаци. Трябва да си дадем сметка дали Европейския съюз с привличането на Македония ще притегли към себе си едно крепко звено, или това ще бъде индивид, който ще носи единствено неприятности. " Това сподели в предаването " 12+3 " Войн Божинов, историк от Българската академия на науките, създател на книгата „ Македония в актуалната геополитика “.

" Въпросът с името несъмнено е огромен въпрос, текат активни преговори в тази тенденция, в последно време дори има изказвания от Скопие, че не е съдбовно, в случай че не се реализира съглашение за името до края на юни. Големият проблем е обаче вътре какво става в Македония ", счита Войн Божинов. Той дефинира вътрешнополитическата обстановка в страната като извънредно комплицирана и по думите му, дребна искра може да възпламени доста сериозен спор:

„ Всичко зависи от това по какъв път поемат албанците, с цел да осъществят своето национално обединяване. Дали това ще е по европейския път, т.е. съществуването на две албански страни – Косово и Албания, и на квазиалбанска страна в Северозападна Македония, които ще влязат дружно в Европейски Съюз – т.е. сред тях няма да има граници, или ще тръгнат по пътя на силовото обединяване – към този момент посредством война основаване на Велика Албания. Моето непретенциозно мнение е, че към този момент албанците държат първия път – посоката на евроинтеграция, влизане на всички албански единици в Европейски Съюз и надлежно рухване на границите сред тях в общото европейско пространство. Разбира се, те имат и авариен проект, който планува решаването на въпроса по различен метод, което ще утежни доста доста ориста на Балканите и сигурно си мисля, че в Брюксел си дават сметка за това “.
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР