УМБАЛСМ Н. И. Пирогов - емблемата на спешната помощ у

...
УМБАЛСМ Н. И. Пирогов - емблемата на спешната помощ у
Коментари Харесай

Готви ли се приватизацията на Пирогов?

УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов " - емблемата на незабавната помощ у нас, може да бъде дадена в частни ръце и на процедура да бъде приватизирана. За това сигнализира някогашният здравен министър и ексдепутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов след изненадващо изявление на прокуриста на болничното заведение, обещано за " 24 часа ". 

В него Пламен Милев, назначен от предходното управление на здравното министерство в лицето на проф. Асена Сербезова, твърди, че лечебното заведение може да се избави от задълженията посредством издаване на облигации, сходно на взимането на държавен дълг от МФ. 


Прокуристът Пламен Милев 

" Допълнително считам да предложа на идващото съвещание на съвета на шефовете финансова аргументация за издаване на облигации. “Пирогов ” е еднолично акционерно сдружение - 100% благосъстоятелност на страната. Като комерсиално сдружение болничното заведение може да прибегне до привличане на капитал посредством емисия облигации.

На някои това може да им се стори като екзотика, само че е изцяло действително.

Това решение е доста по-малко рисково от банков заем, а “Пирогов ” сега безпроблемно обслужва четири такива. Привличането на капитал посредством емисия облигации ще даде опция да преструктурираме отговорностите и да разгърнем мощна стратегия за рационализация на оборудването и специализация на млади лекари в чужбина ", споделя Милев. 

Болницата е със отговорности от към 16 милиона лв., за които той твърди, че са насъбрани най-вече по времето на проф. Асен Балтов - който бе неин шеф, а след това също стана народен представител от ГЕРБ. След като бе уволнен от " Пирогов ", той заведе каузи и ги завоюва, след което бе върнат на работа в хирургията. 

Днес проф. Ангелов разяснява остро желанията на назначения пълномощник за издаването на облигации: 

" Това значи приватизация на “Пирогов ”. В чии ръце ще попадне стратегическата болница? Кой желае да я има? ", и пита по каква причина. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР