Улици в столицата на Латвия – Рига, вече няма да

...
Улици в столицата на Латвия – Рига, вече няма да
Коментари Харесай

В Рига преименуваха улици, носещи имената на руски писатели и учени

Улици в столицата на Латвия – Рига, към този момент няма да носят имената на съветски писатели или учени, като Александър Пушкин, Михаил Лермонтов, Иван Тургенев или Михаил Ломоносов, съобщи Франс прес. Това реши столичният общински съвет, като претекстовете му са съветската експанзия в Украйна.

 

Решението е било взето след оспорван и плевел спор, траял до късно през нощта. В края на полемиката общинските съветници гласоподаваха за смяната на няколко имена в столицата, свързани с Русия и с нейната история. След решението да вземем за пример улица " Москва ", която е една от най-големите пътни артерии в Рига, ще носи името " Латгалия ", като по този метод ще си върне наименованието отпреди Втората международна война. Латгалия е една от четирите области, които образуват модерна Латвия, написа Българска телеграфна агенция. 

 

Повечето улици, носещи имена, свързвани с комунистическата и руската епоха, като Карл Маркс или Ленин, към този момент бяха прекръстени в Латвия през 1991 година и си върнаха историческите имена. Но до съветското навлизане в Украйна се смяташе за задоволително улици, които носят имената на съветски градове или съветски писатели, които в никакъв случай не са били свързвани със руския режим, да бъдат непокътнати. След съветската инвазия в Украйна нещата се трансформираха, споделя общинският консултант Кашпарш Спунде.

 

Един от мощните причини за смяната на имената на улиците, бележит по време на дебатите нощес, беше, че въпросните съветски писатели, учени или други известни персони, не са имали никаква връзка с Латвия. Те в никакъв случай не са работили в интерес на страната и не са споменавали латвийците в своите произведения.

 

Снощи общинският съвет на Рига реши да бъде променено и името на улицата, кръстена на драматурга и публицист Николай Гогол, роден на територията на днешна Украйна. 

 

Сега всички тези улици ще носят имена на латвийски езиковеди, писатели, поети, водачи и създатели на Латвийската република.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР