Стотици гръцки транспортни работници протестираха в столицата Атина в сряда,

...
Стотици гръцки транспортни работници протестираха в столицата Атина в сряда,
Коментари Харесай

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Стотици гръцки транспортни служащи стачкуваха в столицата Атина в сряда, с цел да изискат нарастване на заплатите, което ще приближи заплатите им до междинните за Европа и против войната в Газа, оповестява " Ройтерс ".

 

Корабите останаха в гръцките пристанища, а рейсовете и услугите на метрото в столицата бяха прекратени като част от 24-часовата стачка, проведена от най-големите синдикати в частния и обществения бранш в Гърция за Деня на труда.

 

Много от стачкуващите, които се бяха събрали спокойно пред постройките на гръцкия парламент, държаха палестински флагове и пуснаха балони да летят в небето в знак на взаимност с палестинците в Газа.

 

Израел изрично отхвърля обвиняванията, че офанзивата му в Газа, която има за цел да унищожи палестинската въоръжена групировка " Хамас " след офанзивата ѝ против Южен Израел, съставлява геноцид.

 

В Атина протестиращите желаеха покачване на заплатите, което ще компенсира поредицата от понижения, наложени от предходни гръцки правителства като част от ограниченията за икономии в подмяна на интернационалните избавителни стратегии, които поддържаха Гърция по време на дълговата рецесия от 2008-2018 година

 

Икономиката на Гърция расте с съвсем два пъти темпа на еврозоната през последните години и страната предходната година си възвърна статута на капиталов клас след 13 години.

 

Тъй като обществените финанси се възвърнаха, заплатите на държавните чиновници се усилиха тази година за първи път след 14 години, а гръцкото консервативно държавно управление на Кириакос Мицотакис, което беше избрано отново предишния юни, разкри тази седмица проект за бонус, основан на показване, до 15 % от годишната заплата от 2025 година

 

Държавните служащи ги осъдиха като " подаяния ", като споделиха, че не могат да компенсират спада от 40% в заплатите им през продължилия десетилетие провал, тъкмо както разноските за храна и жилище продължаваха да порастват.

 

Източник News.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР