Уличното насилие избухна в цял Иран през нощта, когато протестите

...
Уличното насилие избухна в цял Иран през нощта, когато протестите
Коментари Харесай

Убийства, масови екзекуции и насилие над протестиращи в Иран

Уличното принуждение избухна в цялостен Иран през нощта, когато митингите се ускориха на годишнината от смъртоносните репресии през 2019 година

 

Амини, 22-годишна иранка от кюрдски генезис, умря в ареста на прословутата морална полиция след задържането ѝ за хипотетично нарушаване на строгия ирански кодекс за облеклото на дамите.

 

" Ние ще се борим! Ще умрем! Ще си върнем Иран! " - се чува по какъв начин десетки протестиращи скандират към огън на улица в Техеран във видеоклип, оповестен от обществения медиен екран 1500tasvir.

 

В необятно публикувано видео, доказано от Агенция Франс Прес, силите за сигурност наподобява откриват огън по десетки пасажери на метростанция в Техеран, което ги кара да се блъскат и да падат един върху различен на перона.

 

На друго тествано видео се вижда по какъв начин членове на силите за сигурност, в това число цивилни чиновници, атакуват дами без хиджаб във трен на метрото.

 

Организаторите на митингите приканиха за тридневни дейности в памет на стотиците убити по време на " Кървавия абан " - или " Кървавия ноември " - демонстрации, които избухнаха на 15 ноември 2019 година след шокиращото решение за повишение на цените на горивата.

 

Иран се бори да овладее митингите, при които дамите смъкват и изгарят забрадките си и се сблъскват със силите за сигурност на улицата.

 

Размириците бяха подклаждани поради бруталното налагане на наложителен хиджаб за дамите, само че прераснаха в необятно придвижване против теокрацията, която ръководи Иран от Ислямската гражданска война през 1979 година насам.

 

Въпреки потреблението на смъртоносна мощ от страна на управляващите и акцията за всеобщи арести, при която бяха арестувани учени, публицисти и юристи, няма признаци на мъртвило.

 

Убити охранители

 

Държавните медии оповестиха, че във вторник " бунтовници " - термин, употребен от формалните лица за изложение на протестиращите - са умъртвили двама членове на Революционната армия и един член на паравоенните сили Басидж.

Полковник от армията Реза Алмаси е бил убит в Букан, град в родната провинция на Амини - Кюрдистан, а различен член на армията, Реза Азабар, е бил убит в Камяран, град с кюрдско болшинство в провинция Западен Азербайджан, заяви формалната осведомителна организация ИРНА.

Член на Басидж е умрял, откакто е бил ударен от коктейл Молотов в южния град Шираз, добавя тя.

 

Трима протестиращи са били убити, двама в Санандадж и един в Камяран, от пряк огън от страна на държавните сили, заяви основаната в Осло правозащитна група Hengaw.

 

Напрежението в Камяран е било огромно по време на погребението на притежателя на сервиз за мобилни телефони Фуад Мохамади, един от тримата, които съгласно Hengaw са били убити от силите за сигурност.

 

" Брат Фуад е воин, страдалец на Кюрдистан ", скандираха тълпи от опечалени на погребението му във видеоклипове, оповестени в обществените медии.

 

Базираната в Осло група " Ирански права на индивида " (IHR) съобщи в събота, че при потушаването на митингите на Амини силите за сигурност са умъртвили минимум 326 души, в това число 43 деца и 25 дами.

 

IHR съобщи, че минимум 15 000 души са били задържани - цифра, която иранските управляващи отхвърлят.

 

Mасови изтезания

 

Съдебната власт заяви, че революционният съд е издал още три смъртни присъди за " протестите ".

 

Единият е наказан за това, че е нападнал служители на реда с колата си и е умъртвил един от тях, вторият е намушкал с нож чиновник на сигурността, а третият се е опитал да блокира придвижването и да популяризира " гнет ", оповестява правосъдният уеб страница Mizan Online, като се базира на присъдите.

 

Това се случи, откакто късно във вторник беше издадена втора смъртна присъда, два дни откакто съдът издаде първата смъртна присъда по отношение на протестното придвижване, което раздруса духовното управление на ислямската република.

Други петима души са наказани на отнемане от независимост за период от 5 до 10 години ", съобщи Мизан.

 

Директорът на IHR Махмуд Амири-Могаддам остро осъди смъртните присъди, като съобщи, че правосъдното произвеждане е " незаслужено ".

 

" Протестиращите нямат достъп до юристи във етапа на разпитите, подлагани са на физически и душевен мъчения, с цел да дадат подправени самопризнания, и са осъждани въз основа на признанията от революционните съдилища ", сподели той.

 

" Международната общественост би трябвало да насочи мощно предизвестие към Ислямската република, че изтезанието на протестиращи ще има тежки последствия ", сподели Амири-Могаддам.

 

" Страхуваме се от всеобщи изтезания, в случай че политическата цена на изтезанията не се усили доста ", сподели той. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР