Украйнският президент Петро Порошенко и вселенският партиарт Вартоломей подписаха в

...
Украйнският президент Петро Порошенко и вселенският партиарт Вартоломей подписаха в
Коментари Харесай

Порошенко и Вартоломей се договориха, Моска с остра реакция

Украйнският президент Петро Порошенко и вселенският партиарт Вартоломей подписаха в Истанбул съглашение за съдействие. Малко по-късно украински медии оповестиха, че двамата са се договорили за основаването на самостоятелна украинска черква. Това пък предизвика остра реакция от съветска страна. Един от най-близките хора на московския патриарх Кирил, който държи и връзките с обществеността - Владимир Легойда, се изрече пред Риа Новости, че договорът изобщо не значи основаване на Украинска черква и съглашението с нищо не трансформира обстановката за над двата милиона православни украинци.

По думите на Порошенко обаче този контракт приключва процеса за отделянето на църквата в Украйна. След подписването, Вартоломей бил по-предпазлив. Той споделил, че това може да форсира приключването на процеса.

Църковният спор сред Русия и Украйна внезапно се изостри в средата на октомври, когато Константинополският патриарх разгласи, че стартира процедура за самостоятелност на украйнската черква, като анулира документ от далечната 1685 година за прекосяване на киевската митрополия към юрисдикцията на московския патриарх.
Намеренията на управляващите в Украйна са този развой да завърши до края на годината. Русия продължава да твърди, че това би трябвало да стане след църковен православен събор, на който Украйна към този момент разгласи, че няма желание да взе участие.

Руският синод счита дейностите на Вартоломей за ерес, изрично се разграничава от позицията му и даже съобщи, че Константинопол е изгубил правото да се назовава координационнен център на православието.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР