Украйна започна да използва нови касетъчни боеприпаси, предоставени от САЩ,

...
Украйна започна да използва нови касетъчни боеприпаси, предоставени от САЩ,
Коментари Харесай

WP съобщава, че украинците за пръв път са използвали касетъчни боеприпаси от Съединените щати

Украйна стартира да употребява нови касетъчни муниции, предоставени от Съединени американски щати, за първи път в историята си. На 20 юли американският вестник The Washington Post написа за това, базирайки се на свои източници.

Според публицисти украинските военни са употребявали тези муниции, с цел да нанесат удари по съветски позиции, с цел да разрушат окопите, които бавят напредването на украинските сили, написа Фокус.

Източникът на списанието означи, че в допълнение към предните позиции в югоизточната част на Украйна е евентуално касетъчните муниции да бъдат употребявани и в региона на град Бахмут.

По-рано командващият Сухопътните войски на въоръжените сили на Украйна генерал-полковник Александър Сирски съобщи в изявление за BBC, оповестено на 18 юли, че касетъчните муниции ще бъдат подготвени за потребление до няколко дни. 

Медиите оповестяват и за съществуването на гаубици M777, предопределени да употребяват тези муниции на позиции към Бахмут.

Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан сподели на 10 юли, че украинските въоръжени сили няма да употребяват касетъчни муниции на съветска територия, а единствено на личната си територия, където имат максимален тласък да съблюдават рестриктивните мерки и да предотвратят излагането на цивилното население, защото украинските жители ще бъдат изложени на риск.

По-рано беше маркирано, че доставките на касетъчни муниции са свързани със обстановката в Бахмут. Военният специалист Шон Бел изясни, че те могат да бъдат дейно средство за пречистване на региона.

На 14 юли NYT писа, че американски чиновници и военни анализатори не са сигурни, че касетъчните муниции ще оказват помощ на Украйна доста да промени обстановката на фронта.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР