Украйна търпи сериозни критики заради инсценираното убийство на руския журналист

...
Украйна търпи сериозни критики заради инсценираното убийство на руския журналист
Коментари Харесай

Аркадий Бабченко разказа как е бил „убит”

Украйна търпи съществени рецензии поради инсценираното ликвидиране на съветския публицист Аркадий Бабченко. Властите в Киев опазиха дейностите си, а Русия и международни организации показаха възмущението си.

„ Появата на Бабченко е огромно облекчение, само че е тъпо и почтено за жалост, че украинските служби са си играли с истината ”, съобщи генералният секретар на " Репортери без граници " Кристоф Дьолоар.

Филип Лерут, ръководител на Международната федерация на публицистите, прибавя: " Чрез разпространението на подправената вест за това ликвидиране, украинските управляващи съществено накърниха достоверността на информацията и рискуват ходът им да бъде общопризнат като пропагандна акция ".

Инсценировката с Бабченко може да подхрани пропагандната машина на Кремъл, написа английският вестник " Гардиън ", представени от Бтв.

„ Целта беше да остана жив, а заговорът за убийството ми беше ужасяващо действителен ”, сподели на конференция в Киев съветският публицист.

В инсценираното ликвидиране взели участие опитни гримьори, а брачната половинка му била изцяло наясно с проекта, призна Бабченко, макар че през вчерашния ден даже й се извини за породения потрес.

Те смъкнаха тениската ми, сложиха я на манекен и стреляха. Накрая беше цялата в дупки от патрони. Аз легнах на земята. Върху мен изляха същинска свинска кръв, част от нея сложих в уста и я оставих да потече.  И по този начин аз бях мъртъв. Всички си потеглиха. Бяхме сами с жена ми. Тя се обади на полицията и колата за спешна помощ и специфичните сили пристигнаха незабавно ”, описа той.

Мнимото ликвидиране стана мотив за замяна на остри реплики сред Киев и Москва.

„ Защо е бил подготвян този съветски скрит план? За да бъде дестабилизирана обстановката в Украйна, показвайки, че силите на реда не могат да си свършат работата. Освен това, Русия желае да убие тези хора, от които се опасява ”, акцентира украинският президент Петро Порошенко.

„ Не знам дали задачата оправдава средствата в тази история. Слава Богу, че индивидът е жив. Но това не трансформира нашето отношение към Украйна – страна, в която да си публицист е нещо рисково ”, съобщи на собствен ред представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Самият Бабченко, който е неприкрит критик на Кремъл, нееднократно е споделял, че се опасява за живота си.

Тази вечер стана ясно, че киевски съд е разпоредил ареста на посочения за гарант на покушението против журналиста. Украинските управляващи са безапелационни, че той е обвързван с Москва.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР