Украйна стартира в четврътък мобилно приложение, което да помогне в

...
Украйна стартира в четврътък мобилно приложение, което да помогне в
Коментари Харесай

Украйна пуска мобилно приложение за издирване на депортирани деца

Украйна започва в четврътък мобилно приложение, което да помогне в издирването на деца, изчезнали по време на войната, заяви Ройтерс, цитирайки националната полиция.

Според Киев 19 544 деца са били депортирани в Русия по време на нашествието, почнала доскоро повече от година, като едвам 328 от тях са се върнали. Москва, която управлява елементи от Източна и Южна Украйна, отхвърля да е отвличала деца и споделя, че те са били отведени на несъмнено място.

" Украйна сплоти напъните си с американска софтуерна компания в създаването на приложението „ Да обединим още веднъж Украйна “, което ще помогне за събиране на фамилии, разграничени от военния спор ", сподели Олександър Фацевич – зам.-началник на националната полиция.

" Дори да намерим единствено едно дете по този метод и да съберем единствено едно семейство, това към този момент ще е победа, дребна победа, само че с всяка стъпка ще можем да връщаме деца вкъщи ", добави той. По негови думи новото приложение ще дава опция на полицията да събира повече данни по сигурен метод, в това число от хора в Русия, Беларус и окупираните територии, които желаят да оказват помощ на украинските деца.

Москва не крие, че има стратегия, в границите на която е трансферирала хиляди украински деца от окупирани украински региони в Русия, само че показва това като филантропична акция за отбрана на сираци и изоставени деца в зоните на спор.

Тази седмица комисарката за правата на децата в Русия Мария Лвова-Белова сподели, че от февруари 2022 година Русия е приела над 5 милиона бежанци от района на Донбас, измежду които има 730 000 деца с родители или настойници.

Международният углавен съд в Хага Лвова-Белова и съветския президент Владимир Путин . Според съда има учредения да се счита, че двамата “носят наказателна отговорност за противозаконното депортиране на украински деца ” в Русия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР