Украйна се защитава от незаконната руска военна интервенция и агресия

...
Украйна се защитава от незаконната руска военна интервенция и агресия
Коментари Харесай

ISW: От десет години Кремъл се опитва да унищожи Украйна

Украйна се пази от противозаконната съветска военна намеса и експанзия от 10 години насам.

Това напомня в дневния си разбор Институтът за проучване на войната (ISW).

Русия наруши уговорките си за ценене на украинския суверенитет и териториална целокупност и стартира своята продължаваща към този момент десетилетие военна намеса в Украйна на 20 февруари 2014 година, когато съветски бойци без опознавателни знаци (известни още като " дребни зелени човечета ", а съгласно интернационалното право - като противозаконни бойци) се разположиха в Крим.

Разполагането на тези съветски бойци без униформи последва месеци на митинги в Украйна против проруския украински президент Виктор Янукович поради отхвърли му да подпише съглашението за асоцииране с Европейския съюз (ЕС), утвърдено от украинската Рада.

Правителството на Янукович убиваше и по различен метод малтретираше мирни украински протестиращи, което докара до проведено протестно придвижване, призоваващо за оставката на Янукович. Това украинско придвижване - Движението Евромайдан - доближи кулминационната точка си в Украинската гражданска война на достолепието, по време на която Радата гласоподава за свалянето на Янукович, който по-късно избяга в Русия благодарение на Кремъл.

Руският президент Владимир Путин счете тези събития за неприемливи и стартира хибридна война против Украйна, до момента в който придвижването Евромайдан към момента беше в ход, за да възвърне съветския надзор над цяла Украйна.

Военната намеса на Русия в Крим и Донбас през 2014 година наруши многочислени съветски интернационалните задължения за ценене на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, в това число признаването на Украйна като самостоятелна страна от Русия през 1991 година и Меморандума от Будапеща от 1994 година, в който Русия категорично се ангажира да не подкопава суверенитета и териториалната целокупност на Украйн а.

Голямата стратегическа цел на Русия да си възвърне контрола над Украйна остана непроменена през десетилетието от началото на противозаконната ѝ интервенция в Украйна. Първостепенната стратегическа цел на Русия в Украйна, проявена за първи път при нахлуването в Крим и Донбас през 2014 година, беше и остава унищожаването на суверенитета на Украйна и възобновяване на проруско украинско държавно управление, подчинено на управлението на Москва.

Русия стартира незабавни старания за разглобяване и премахване на украинската еднаквост в Крим, затвърждаване на военното си наличие на полуострова и принудително консолидиране на Крим в Руската федерация по голям брой пътища, като в същото време насърчаваше паралелна акция за политическа подривна активност, с цел да унищожи способността на Украйна да се опълчи на преобладаващото съветско въздействие.

Русия работи интензивно, с цел да прикрие огромните си стратегически цели за възвръщане на контрола над Украйна сред 2014 година и началото на пълномащабната инвазия през 2022 година

Кремъл сполучливо употребява дезинформация, с цел да замъгли задачите на Русия в Украйна пред доста западни водачи. Путин извлече скъпи поучения от метода, по който Западът реагира на първичното навлизане на Русия в Украйна, и приспособи осведомителните интервенции на Русия, с цел да прикрие огромните си стратегически планове по отношение на Украйна в годините, предшестващи пълномащабното навлизане през 2022 година

Путин съумя да убеди доста западни водачи, че Русия има лимитирани цели в Украйна: че Москва се стреми единствено към надзор над Крим или че Русия се стреми единствено да окупира елементи от Източна Украйна, да вземем за пример.
 Киев унищожил съветска бригада с две ракети HIMARS
Киев унищожил съветска бригада с две ракети HIMARS

Кремъл мълчи за случая

Русия също по този начин замазваше същинските си планове в Украйна, като разпространяваше лъжата, че дейностите на Русия в Украйна са ориентирани към попречване на разширението на НАТО.

Движението Евромайдан и Революцията на достолепието в никакъв случай не са били свързани с НАТО - те бяха свързани с желанието на Украйна да се асоциира с Европейски Съюз. В годините сред 2014 и 2022 година обаче Русия съумя да замърси световното осведомително пространство със заблудата, че пронатовската политика в Украйна е принудила Русия да се възползва от нея.

Макар че механизмите, които Русия употребява, с цел да прикрие желанията си в Украйна, се приспособиха и развиха през последното десетилетие, огромните стратегически цели на Русия - да управлява Украйна и да лиши украинците от правото им да избират личното си бъдеще - се резервираха и евентуално няма да се трансформират, до момента в който Русия не бъде победена.

Кремъл продължава осведомителните интервенции, с цел да убеди западната публика и водачи, че Русия има лимитирани цели в Украйна, с цел да подхрани апелите за договаряния при условия, които биха унищожили независимостта на Украйна и биха навредили на Запада.

Съобщава се, че съветското военно разузнаване се е поучило от неуспехите си през последните години и е възобновило напъните си против страните от НАТО.

На 20 февруари Кралският институт на обединените служби (RUSI) разгласява отчет, в който се твърди, че съветските специфични служби се стремят да разширят потенциала си по няколко метода, които съставляват стратегическа опасност за членовете на НАТО, в това число да възстановят апарата си за набиране, образование и поддръжка , с цел да обхванат по-добре в европейските държави; да одобряват предходните функционалности на Групата " Вагнер " и да реализират нападателни партньорства с африкански страни, с цел да изместят западните партньорства; да употребяват ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров, с цел да разширят доста съветското въздействие измежду чеченското и мюсюлманското население в Европа и Близкия изток и в последна сметка да подкопаят западните ползи.
 The Economist: Руските шпиони в света са по-силни от всеки път
The Economist: Руските шпиони в света са по-силни от всеки път

След няколко огромни неуспеха съветското разузнаване възвърна професионализма си

Кралският институт на обединените служби означи, че през последните няколко години съветските разследващи служби са претърпели голям брой провали в разузнаването, в това число проваленото отравяне на към този момент починалия опозиционен водач Алексей Навални от съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ), прекомерно самоуверената оценка на съветските военни качества от страна на ФСБ преди нахлуването в Украйна през 2022 г, всеобщото експулсиране на сътрудници на съветската Служба за външно разузнаване (СВР) от посолства по целия свят, както и разкриването от Белингкат на несполучливото отравяне на дезертиралия съветски шпионин Сергей Скрипал от поделение 29155 на съветското Главно военно разузнаване (ГРУ).

RUSI отбелязва, че ГРУ е реформирала отдел 29155 и е основала " Служба за специфични действия ", с цел да увеличи оперативната сигурност и сигурността на данните, и стартира да набира лица без боен опит, с цел да затрудни идентифицирането им от Запада.

Кралският институт на обединените служби заяви, че заместник-ръководителят на съветската президентска администрация Сергей Кириенко дава отговор за основаването на " специфични комитети " за осъществяване на осведомителни интервенции против Запада - оценка, която подхожда на предходни известия на Washington Post за хипотетични документи на Кремъл, в които се показва ролята на Кириенко в широкомащабни акции за дезинформация.

Украинският център за битка с дезинформацията заяви на 20 февруари, че съветските специфични служби са нараснали доста интервенциите си в страните членки на НАТО и в Украйна като част от огромни старания за дезинформация, целящи да деморализират украинските военни.

Естонската полиция за сигурност да вземем за пример заяви, че естонските служби за сигурност са задържали 10 души за присъединяване в хипотетична активност на съветските специфични служби в Естония сред декември 2023 година и февруари 2024 година

Подобни тактики за надзор на подривната активност евентуално поддържат краткосрочните и средносрочните цели на Кремъл за повреждане на западната военна помощ за Украйна и възобновяване на разследващия потенциал в поддръжка на дълготрайните цели против страните от НАТО.

Президентът на Русия Владимир Путин и министърът на защитата Сергей Шойгу се похвалиха с завладяването на Авдеевка от съветските войски .
 Руските военни иззеха украинско оръжие в Авдеевка
Руските военни иззеха украинско оръжие в Авдеевка

Склад с вносни муниции, танк и бойна машина на пехотата

Шойгу осведоми Путин за завладяването на Авдеевка и за по-широките съветски военни старания в Украйна на среща на 20 февруари, по време на която и Путин, и Шойгу ускориха осведомителната интервенция, която съветското Министерство на защитата (МО) стартира на 19 февруари и която има за цел да посее неодобрение и съмнение към украинското командване поради хипотетичното безредно евакуиране на украинците от Авдеевка.

Шойгу употребява брифинга и последвалото изявление за кремълската осведомителна работа ТАСС, с цел да показа петмесечната съветска настъпателна интервенция за завладяването на Авдеевка като удивителен триумф с минимални загуби, макар че по украински и съветски оценки съветските загуби в борбата за Авдеевка са сред 16 000 и 47 000 души.

Шойгу твърди, че съветската интервенция по завладяването на Авдеевка е действен триумф, защото украинските сили от дълго време са укрепили селището, само че Шойгу не твърди, че завладяването на селището ще обезпечи някакви съответни оперативни изгоди - както неотдавна твърдеше за завладяването от Русия на други дребни селища в Донецка област.

Шойгу също по този начин съобщи, че съветските сили са нанасяли до 450 високоточни въздушни удара дневно през последните дни на съветските старания за завладяване на Авдеевка .
 ISW: Русия забавя темпото на фронта след Авдеевка
ISW: Русия забавя темпото на фронта след Авдеевка

Украинските издания " Украинская истина ", " Апостроф ", Liga.net и " Телеграф " оповестиха на 18 февруари, че техните сметки в обществените медии са били хакнати

ISW прави оценка, че съветските сили евентуално са открили краткотрайно лимитирано и локализирано предимство във въздуха през този интервал.

Шойгу също по този начин твърди, че съветските сили са завзели напълно Кринки в източната (лява) част на Херсонска област, макар че наличните образни данни от открити източници и украинските и съветските отчети сочат, че украинските сили поддържат стеснен плацдарм в региона.

Към момента на издание на тази обява ISW не е следила образни доказателства за неотдавнашен незабравим съветски прогрес наоколо до ограничавания украински плацдарм в и край Кринки, а представителят на украинското Южно оперативно командване полковник Наталия Хуменюк заяви, че украинските сили не престават последователно да уголемяват плацдарма си в региона.

Руските военни блогъри настояват, че постоянните позиционни боеве край Кринки са траяли на 19 и 20 февруари и не означават никакви съветски триумфи в региона .

Вестник " Ню Йорк Таймс " (NYT) заяви, че при изтеглянето на украинските войски от Авдеевка стотици украински военнослужещи може да са останали " без доклад ". На 20 февруари NYT заяви, базирайки се на двама украински военнослужещи, че към 850 до 1000 украински военнослужещи " наподобява са били пленени или са в неопределеност " след изтеглянето на украинските войски от Авдийвка.

NYT заяви, че неуточнени висши западни чиновници са декларирали, че диапазонът на очевидните загуби на украински личен състав " наподобява прецизен ".

NYT заяви, че някои неназовани западни чиновници са декларирали, че украинските сили не са съумели да проведат проведено евакуиране от Авдеевка на 16 и 17 февруари, което е довело до очевидния " забележителен брой пленени бойци ". Личният състав, който е " безследно липсващ ", включва убитите в пердах, ранените в пердах, изчезналите в пердах и пленените.
 Лондон: Руските сили се нуждаят от отмора и прегрупиране след завладяването на Авдеевка
Лондон: Руските сили се нуждаят от отмора и прегрупиране след завладяването на Авдеевка

Британското разузнаване чака малко закъснение на фронта към завладения град

ISW към момента не е следила образни доказателства от открити източници за всеобщи загуби на украински персонален състав или пленници в подобен мащаб, а съветското осведомително пространство всекидневно демонстрира такива доказателства, когато разполага с тях.

Липсата на доказателства от открити източници обаче не потвърждава, че отчетът на NYT е погрешен, и ISW продължава да следи осведомителното пространство за доказателства, въз основа на които да направи оценка на резултата от украинското евакуиране .

На 20 февруари " Киев самостоятелен " заяви, че част от украинските сили са направили неорганизирано евакуиране от опорния пункт " Зенит " южно от Авдеевка и са понесли огромни загуби.

ISW означи, че тази украинска позиция е била единствената разпозната тактически обкръжена позиция по време на украинското евакуиране от Авдеевка.

Украинските управляващи започнаха следствие на спомагателни явни съветски нарушавания на Женевските конвенции за военнопленниците в Запорожка област.

Украинската основна прокуратура съобщи на 20 февруари, че е почнала следствие на оповестените на 20 февруари фрагменти, на които се вижда по какъв начин съветските сили екзекутират трима украински военнопленници край Роботине на 18 февруари .

Убийството на военнопленници е в нарушаване на член III от Женевската спогодба за отнасяне на военнопленници.

Преди това украинската основна прокуратура стартира следствие на фрагменти, показващи съветска екзекуция на украински военнопленници и съветски бойци, употребяващи украински военнопленници като жив щит край Роботине през декември 2023 година

ISW наскоро заяви за няколко такива явни военни закононарушения в Запорожка и Донецка област.
 ISW: Ситуацията в Авдеевка - сред дефицита на оръжие за Киев и съветската агитация
ISW: Ситуацията в Авдеевка - сред дефицита на оръжие за Киев и съветската агитация

ISW към момента не е видял доказателства в поддръжка на всички съветски изказвания

На 20 февруари съветският президент Владимир Путин не пропусна да означи отношението на Русия към украинските военнопленници, съобщи, че Русия държи военнопленниците в сходство с интернационалните конвенции, и съобщи, че съветските сили би трябвало да работят по същия метод в Авдеевка, евентуално в опит да отклони от себе си отговорността за високопоставени очевидни съветски военни закононарушения. Путин евентуално се притеснява от интернационалните последствия за дейностите на подчинените си.

Международният углавен съд (МНС) издаде заповед за арест на Путин през март 2023 година, което евентуално е попречило опцията му да пътува в интернационален проект, а Путин може би категорично се е обърнал към украинските военнопленници поради неотдавнашното интернационално внимание върху съветските зверства в Украйна , с цел да се отбрани против друго сходно международноправно решение против него.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР