Украйна се превърна в пленник на унгарския премиер Виктор Орбан

...
Украйна се превърна в пленник на унгарския премиер Виктор Орбан
Коментари Харесай

Кулеба: Унгария държи Украйна като заложник заради еврофондовете си

Украйна се трансформира в заложник на унгарския министър председател Виктор Орбан в борбата му за освобождение на замразените европейски фондове . Това съобщи украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба в изявление за " Политико ".

На 12 декември за превъзмогване на върху помощния пакет в размер на 18 милиарда евро за Украйна.

В подмяна на анулираното несъгласие страните членки се съгласиха да понижат размера на евросредствата за Унгария, които бяха блокирани заради опасения за върховенството на закона, от 7,5 на 6,3 милиарда евро.

Унгария играе своя лична игра, уточни Кулеба и добави: " Тя взе Украйна като пленник в битката си за пари, които счита, че Европейската комисия ѝ дължи ". Има обаче и противоположна страна на това, което се възприема като победа за Орбан против останалата част от Европейски Съюз, акцентира той.
 Унгария остава твърдо срещу европейската помощ за Украйна
Унгария остава твърдо срещу европейската помощ за Украйна

Орбан не желае Европейски Съюз да се трансформира в общественост от задлъжнели страни

Добрата вест е, че Европейска комисия откри по какъв начин да направи допустима тази финансова помощ за Украйна, без да обезпечи гласоподаване от Унгария , тъй че в този момент знаем, че има решение за сериозни случаи, съобщи Кулеба.

По негови думи Украйна чака да получи първия транш от многомилиардния пакет помощ идващия месец. Колкото по-бързо, толкоз по-добре, посочи обаче министърът.

" Оценяваме цялата помощ, която получаваме, само че времето постоянно е проблем. Когато се води война, всичко е нужно за през вчерашния ден ", безапелационен бе Кулеба.

На фона на навлизащата в 11-ия си месец война украинският външен министър заключи дипломатическите достижения на Киев през миналата година и сложи задачите за 2023 година
 Украйна получи 2 милиарда евро помощ от Европейски Съюз
Украйна получи 2 милиарда евро помощ от Европейски Съюз

Първи транш от планувания пакет от 5 милиарда евро

Въпреки че украинците " приветстват " против Русия, контрактуван при започване на декември, той не е задоволителен, посочи той.

По негови думи настояването за десети пакет, ориентиран към възпрепятстване на веригата за доставки на оръжия на съветските сили, ще бъде един от основните дипломатически цели на Киев през идната година.

Новите ограничения би трябвало да ударят съветската военна промишленост, настоя Кулеба и акцентира, че Русия " създава повече ракети " макар западните наказания.

Очакваме идващия пакет от наказания да удари фирмите, участващи в доставката на части, нужни за производството на ракети, и да затвори малките врати в световната верига за доставки, заключи той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР