Украйна се опитва да евакуира жителите на района на Херсон

...
Украйна се опитва да евакуира жителите на района на Херсон
Коментари Харесай

Най-лошият сценарий за наводнението в Украйна

Украйна се пробва да изтегля жителите на региона на Херсон „ допустимо най-бързо ”, след пробива в стената на язовир „ Каховка ”, заяви пред Си Ен Ен украинският министър на стопанската система Юлия Свириденко.

„ Това, което се опитваме да създадем сега, е да евакуираме хората допустимо най-бързо ”, сподели тя.

Украйна упрекна Русия за пробива в язовирната стена:

„ Абсолютно сме сигурни, че това не е структурна щета, безусловно сме сигурни, че е направено от съветска страна. И това е огромна породена от индивида злополука ”, сподели Свириденко и добави: „ Използвана е като екологично оръжие ”.

Язовирите са предпазени от Женевската спогодба обекти и възможното взривяване на язовирната стена може да се преглежда като военно закононарушение.

Дмитрий Песков, представител на съветския президент Владимир Путин сподели, че „ изрично отхвърля ” изказванията, че Русия е виновна и вместо това упрекна Украйна в „ тенденциозен бойкот ”. Според Песков задачата на Киев била да „ лиши Крим от вода ” и да „ отвлече вниманието от бойното поле ”.

В тази теза обаче има несъответствия. Десният бряг на река Днепър е по-нисък и в него вливат няколко относително огромни реки. Така множеството региони застрашени от наводняване се намират под украински надзор. Освен това преливането на Денпър ще затрудни прекосяването ѝ и ще направи вероятно украинско контранастъпление в региона невероятно за седмици наред.

Водноелектрическа централа „ Каховка ”, е под съветски надзор, само че украинската войска неведнъж обстрелваше пътя, който минава по язовирната стена. Няма информация за нов подобен обстрел. Си Ен Ен обаче показва, че сателитни изображения демонстрират вреди по пътното платно дни преди скъсването на стената.

Според специалисти балистичните ракети обаче няма по какъв начин да разрушат язовирната стена. За задачата е нужна специфична противобункерна бомба или експлозиви, ситуирани в бетона на самото оборудване.

Президентът на Украйна Влодомир Зеленски съобщи през предходната година, че Русия е сложила мини в стената напролет и след това е добавила още заряди в шлюзовете и подпорите. Тази информация обаче не е доказана по самостоятелен път.

Анализ на експерти в региона на язовирите показва, че взривяването на стената на язовир „ Акоховка ” ще докара до огромни опустошения.

Язовирната стена е висока 30 метра, необятна над 3,2 километра и задържа повече от 18 млн. кубически метра вода, само че е малко евентуално цялата структура да се срути.

Председателят на английската Комисия по язовирите Ричард Кокли разяснява, представен от „ Ню сивил инджиниъринг ”: „ Малко евентуално е сходни вреди да доведат до разрушение на целия язовир, само че може да основат задоволително огромен отвор, с цел да провокират доста изпускане, което евентуално да унищожи огромна част от публичната инфраструктура и околната среда надолу по течението. Няма да се излее всичката вода, само че това е без значение. Най-голямо влияние ще окаже първата вълна „ цунами ” с продължителни следващи  разрушения. ”

Най-гъсто заселеният регион надолу по течението на реката е пристанищният град Херсон, който се намира на към 60 км от язовирната стена и има население от 300 000 души. Той е под украински надзор.

Модел на наводнението, основан от шведските експерти от „ Дамнинсверкет ” (Dämningsverket), приема, че при пробив с широчина 200 метра, първата вълна ще доближи до Херсон след 19 часа и ще бъде с височина сред 4 и 5 метра, когато залее града. Последствията ще бъдат пагубни.

След първата вълна ще се получи назад течение нагоре по реката, което ще докара до наводнения в продължение на доста километри, и преливане на реките Ингулец и Тягинка вливащи откъм десния бряг на Днепър.

По данни на съветските управляващи селищата Нова Каховка и Олешки на левия бряг на реката към този момент са залети от придошлите води. Олешки се намира на срещуположния на Херсон бряг на Днепър.

Засега няма съответни данни за вредите върху следения от Украйна регион.

Украинските управляващи оповестяват, че повече от 1000 души са евакуирани от Херсон и други селища. Според губернатора на Херсонска област повече от 1000 къщи „ наподобява са под вода ”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР