Украйна реагира на думи на папа Франциск, които бяха изтълкувани

...
Украйна реагира на думи на папа Франциск, които бяха изтълкувани
Коментари Харесай

Знамето ни е синьо и жълто и друго няма да вдигаме. Как Украйна отвърна на папата

Украйна реагира на думи на папа Франциск, които бяха изтълкувани в разнообразни медии като апел страната " да развее бяло знаме " и да пристъпи към договаряния за мир с Русия.

Външният министър на нападнатата страна Дмитро Кулеба написа в обществената мрежа Х, че " най-силен е този, който застава на страната на положителното в борбата сред положителното и злото, а не се пробва да ги изравни, наричайки това " договаряния ".

" Нашето знаме е синьо и жълто. Под него живеем, умираме и побеждаваме. Други флагове няма да подвигаме ", написа още Кулеба.

" Що се отнася до бялото знаме, ние знаем тази тактика на Ватикана от историята на първата половина на 20 век. Призовавам ви да не повтаряте исторически неточности и поредно да подкрепяте Украйна и нейния народ в справедливата битка за личния им живот ", добави украинският министър.

Самият той не посочва папа Франциск, само че изказването му звучи като отговор на изявленията за казаното от него. Интерпретациите на думите на главата на Католическата черква - част от изявление, чието издание следва, накара и Ватикана да излезе с конкретизиране, че не става дума за апел за капитулация, а за апел за човечност.

Примерът на Кулеба от началото на предишния век евентуално е обвързван с датата 20 юли 1933 година, когато е подписан контракт сред ръководената от нацистите на Адолф Хитлер Германия и Ватикана. Целта на документа е прекъсване преследването на католическите институции.

" Благодарни сме на Негово Светейшество папа Франциск за неговите непрекъснати молебствия за мир и продължаваме да се надяваме, че след две години на опустошителна война в сърцето на Европа, той ще откри опция да направи апостолическо посещаване в Украйна, с цел да поддържа повече от един милион украински католици, повече от пет милиона гръкокатолици, всички християни и всички украинци ", добави още министърът.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР