Украйна разработва прост, но гениален план за оползотворяване на пустошта,

...
Украйна разработва прост, но гениален план за оползотворяване на пустошта,
Коментари Харесай

Украйна ще строи вятърни паркове в Чернобил

Украйна създава елементарен, само че талантлив проект за оползотворяване на пустошта, която заобикаля руините на Чернобил: тя желае да трансформира мястото в великански център за зелената сила с вятърни турбини.

Германската компания NOTUS Energy неотдавна подписа съглашение с Министерството на околната среда и естествените запаси на Украйна за изследване на вероятността за развиване на вятърна сила в отцепената зона на Чернобил. На срещата участва министърът на външните работи на Германия Аналена Баербок, която е в Украйна за четвърти път след съветската инвазия.

„ Ето за какво един от акцентите на визитата на външния министър Баербок ще бъде върху ограниченията, които Украйна подхваща, с цел да обезпечи и отбрани енергийните доставки за популацията, не на последно място през идната зима “, написа в известие на немското външно министерство.

„ В разгара на съветската война против Украйна регионът, обиден от нуклеарната повреда преди съвсем 40 години, може по този метод да се трансформира в знак на чистата, щадяща климата сила, осигурявайки на Киев зелено електричество “, добавя министерството за бъдещия вятърен парк.

Ако проектът бъде сбъднат, Чернобил може да се трансформира в един от най-големите вътрешни вятърни паркове в Европа.

Според неотдавнашно изследване на NOTUS регионът има капацитет да изпомпва 1000 мегавата сила – достатъчнo за обезпечаване на електричество на към 800 000 семейства в Киев, на към 150 км от парка.

Наред с това, че ще подкрепи отхвърли от изкопаеми горива, този ход ще направи Украйна и по-самодостатъчна в енергийните ѝ потребности. След разпадането на Съветския съюз страната, както знаем, стана мощно подвластна от Русия във връзка с вноса на изкопаеми горива, само че продължаващата война, напълно предстоящо, наруши тези връзки.

„ Вятърен парк с такива размери ще способства доста за разширението на възобновимите енергийни източници в Украйна и ще ускори независимостта и децентрализацията на украинските енергийни доставки “, съобщи в изказване ръководещият шеф на NOTUS energy Ukraina, украинската компания за създаване на плановете на енергийната група NOTUS.

 IAEA 02790015 (5613115146)

Чернобилската атомна електроцентрала стана място на една от най-тежките нуклеарни произшествия в историята на 26 април 1986 година, когато композиция от градивни дефекти на един от реакторите и неточности на оператора по време на тест за сигурност провокира детонация.

Това докара до неконтролируемо изпускане на рискови радиоактивни материали, което принуди управляващите да изтеглят над 120 000 души от покрайнината и близкия град Припят. И до през днешния ден атомната електроцентрала е заобиколена от радиоактивна зона с повърхност 2600 кв. км, в която значително човешка активност липсва заради замърсяването.

И преди в този момент Украйна е изразявала интерес към потреблението на тази пустота като източник на възобновима сила. През 2018 година наоколо до опустошения реактор на електроцентралата беше открита нова слънчева плантация, състояща се от 3800 панела, които създават сила за 2000 семейства. Сега, когато Украйна е изправена пред нови провокации, наподобява, че тези хрумвания се възобновяват.

„ Още преди пълномащабната инвазия имахме сходни стратегически проекти за зоната. Войната не ги промени, а краткотрайно ги прекрати “, споделя Олександър Краснолуцки, заместник-министър на екологията на Украйна пред медии.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР