Украйна отвори коридори в Черно море за цивилни търговски кораби.

...
Украйна отвори коридори в Черно море за цивилни търговски кораби.
Коментари Харесай

Украйна отвори коридори в Черно море за търговските кораби

Украйна отвори коридори в Черно море за цивилни търговски кораби. Военните обаче предизвестяват за опасност от Руската федерация. Новината заяви РБК-Украйна, като се базира на Военноморските сили на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

" Съгласно заповедта на навигационния ред на Военноморски сили на ВСУ № 6 от 08.08.2023 година бяха оповестени нови краткотрайни направления за придвижване на цивилни кораби към/от черноморските пристанища на Украйна. В същото време се оповестява, че военната опасност и минната заплаха от страна на Руската федерация остават по всички направления “, се споделя в известието на украинските военни.

По-рано тези направления бяха препоръчани от Украйна за Международната морска организация. Съветът на ММО призна правото на Украйна на гратис комерсиално мореплаване, като в това време прикани Русия да съблюдава интернационалните конвенции и да не заплашва корабоплаването в Черно море.

Тези направления са предопределени най-вече за излизане на цивилни кораби, които са били в украинските пристанища Черноморск, Одеса и Южни от началото на войната.

Пропускат се кораби, чиито притежатели или капитани публично са се съгласили да плават при сегашните условия.

Припомняме, че до тази сериозна обстановка в Черно море се стигне, откакто Русия разгласи отдръпването си от така наречен зърнена договорка на 17 юли поради неспазване на нейните условия по съглашението, реализирано предишното лято с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предложи Турция и Организация на обединените нации да продължат " зърнената самодейност “ в тристранен формат. Правителството означи, че Украйна възнамерява да застрахова кораби, които ще преминат през зърнения кулоар.

След отдръпването си от договорката обаче Русия разгласи, че ще третира като законни военни цели всички кораби, плаващи към следените от Украйна пристанища.

Министерството на защитата на Украйна отговори с аналогични ограничения и предизвести, че всички кораби, плаващи към съветски пристанища или пристанища в следени от силите на Москва територии, ще се смятат за пренасящи военни товари.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР