Украйна отказа да предаде обсадения от седмици пристанищен град Мариупол,

...
Украйна отказа да предаде обсадения от седмици пристанищен град Мариупол,
Коментари Харесай

Осем жертви при обстрел на търговски център в Киев, първи руски удари в Одеса

Украйна отхвърли да съобщи обсадения от седмици пристанищен град Мариупол, макар тежкото състояние на жителите му.

Москва продължава въздушните удари и против други градове в страната, само че не се следи напредък на силите ѝ.

Най-малко осем души бяха убити при бомбардировка от съветската войска на търговски център в северозападната част на Киев тази нощ.

Местните управляващи в Одеса упрекнаха съветските сили за нанесен през днешния ден удар против жилищни здания в предградията на украинския град. Това е първата сходна офанзива против основното пристанище на Черно море. Руският флот блокира Одеса, който се преглежда като съществена стратегическа и алегорична цел за Русия.

В понеделник делегациите на Украйна и Русия организират следващия кръг договаряния по видеовръзка.

Русия желае Украйна да остане неутрална страна и да се демилитаризира, както и да признае сепаратистките региони в източната си част за самостоятелни страни. Киев демонстрира подготвеност за компромис по настояването за неутралитет, само че упорства за мощни гаранции от Запада за сигурността си.

Украинските управляващи обаче отхвърлят да правят отстъпка по въпроса за териториалната целокупност на страната.

16.20

Руската войска заяви, че неин десантен транспортен съд е дебаркирал покрай Мариупол

Руската войска заяви, че десантният ѝ транспортен съд „ Орск “ през днешния ден е дебаркирал в пристанището на украинския град Бердянск, на 70 километра северозападно от Мариупол, съобщи Ройтерс.

В хода на военните си дейности, които Москва стартира преди близо месец, съветската войска съумя да завладее съвсем цялата украинска крайбрежна линия на Азовско море като се изключи град Мариупол, който продължава да оказва опозиция.

Руската военна телевизия „ Звезда “ отбелязва на уеб страницата си, че пристанището на Бердянск е от огромно стратегическо значение. „ Сега на южния фланг на специфичната интервенция когато и да е може да бъде доставено всичко належащо, в това число съоръжение и муниции “, изяснява медията.

В интервенцията вземат участие 10 десантни кораба, като всеки от тях може да придвижва до 20 танка или до 40 бронетранспортьора, оповестява още „ Звезда “.

Междувременно украинското министерство на инфраструктурата заяви, че всички украински пристанища на Черно и Азовско море не престават да са краткотрайно затворени за кораби, съобщи Ройтерс.

15.50

Делегации на Украйна и Русия разговаряха по видеовръзка

Делегации на Украйна и Русия имаха през днешния ден 90-минутно съвещание по видеовръзка и работните групи ще продължат срещите си денем, съобщи Ройтерс, като се базира на украински медии.

" Днес ще работим през целия ден ", сподели депутатът от Върховната Рада Давид Арахамия, който е член на украинската делегация.

14.00

На Русия ще ѝ отнеме повече време, с цел да откри надзор върху Мариупол

Лидер на подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна сподели, че ще отнеме повече от седмица, с цел да се поеме контролът върху пристанищния град Мариупол, съобщи Ройтерс, като се базира на организация Интерфакс.

" Не съм толкоз оптимистично надъхан, че два или три дни, даже и седмица ще решат въпроса. За страдание няма, защото градът е огромен “, сподели Денис Пушилин, който е началник на така наречен Донецка национална република (ДНР).

Пушилин съобщи пред телевизия " Русия 1 ", че в града има няколко хиляди украински националисти, съобщи ТАСС. Основната част от тях са се укрепили в завода „ Азовстал “.

Населението на Мариупол, който е ситуиран на брега на Азовско море, преди войната беше към 400 000 души. От първите дни на съветската инвазия жителите на Мариупол нямат доставки на храна, медикаменти, електрическа енергия и питейна вода, отбелязва Ройтерс.

Днес Пушилин сподели, че електричеството в предградията на Мариупол към този момент е възобновено. Той добави, че специфичните служби на ДНР към този момент работят за възобновяване на връзките в някои региони на града, макар продължаващите боеве и обстрели.

13.45

Руската авиация е блъснала център за подготовка на " наемници " покрай Ровно

Руските въоръжени сили са нанесли " удар с крилати ракети по център за подготовка на наемници и украински националисти в Ровненска област ", съобщи ТАСС, базирайки се на формален представител на министерството на защитата на Русия.

" През нощта на 21 март с високоточни крилати ракети " въздух-земя " беше нанесен удар по център за подготовка на задгранични наемници и украински националистически формирования на общовойсковия полигон Нова Любомирка в Ровненска област. Бяха унищожени повече от 80 наемници и националисти ", сподели формалният представител.

13.40

Русия е атакувала покрайнините на Одеса

Местните управляващи в Одеса упрекнаха съветските сили за нанесен през днешния ден удар против жилищни здания в предградията на украинския град. Това е първата сходна офанзива против, съобщи Ройтерс.

Градският съвет заяви, че няма жертви, макар че ударът е провокирал пожар. " Това са жилищни здания, в които живеят мирни жители ", сподели кметът Генадий Труханов. Русия отхвърля да взема на прицел цивилни.

13.35

Отново комендантски час в Киев

Кметът на Киев Виталий Кличко разгласи, че в украинската столица още веднъж ще бъде въведен комендантски час - от довечера до сряда сутринта, съобщи Франс прес. " Той ще стартира през днешния ден в 20:00 ч. и ще продължи до 7:00 ч. на 23 март “, написа някогашният международен първенец по бокс в своя канал в Телеграм. „ Утре няма да работят магазини, аптеки, бензиностанции, заведения “, съобщи той и прикани, когато зазвучат сирените, всички да си останат у дома или в бомбоубежищата.

В украинската столица, която съветските войски към момента се пробват да обкръжат, към този момент беше въвеждан няколко пъти комендантски час. Последният към този момент, предходната седмица, продължи 35 часа.

13.30

Кремъл: Още няма забележителен пробив в договарянията

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че към момента няма забележителен пробив в мирните договаряния сред Москва и Киев и прикани страните, които имат въздействие в Украйна, да го употребяват, с цел да накарат Киев да заеме по-конструктивна позиция.

По думите на Песков преди да има основа за възможна среща сред президента Владимир Путин и украинския му сътрудник Володимир Зеленски, първо би трябвало да има забележителен прогрес в договарянията.

13.15

Зеленски приканва Европейски Съюз да спре всякаква търговия с Русия

Украинският президент Володимир Зеленски прикани през днешния ден Европейския съюз да спре всякаква " търговия “ с Русия и по-специално да не купува нейните енергийни запаси, съобщи Франс прес. " Нито едно евро за окупаторите, затворете за тях всичките си пристанища, не им изпращайте стоките си, отхвърляйте енергийни запаси “, прикани украинският президент във видео в мобилното приложение Телеграм. „ Без търговия с вас, без вашите компании и вашите банки Русия няма да има повече пари за тази война “, акцентира Зеленски.

13.00

Нафтали Бенет: Остават съществени разлики сред Украйна и Русия

Израелският министър председател Нафтали Бенет, който се пробва да посредничи за слагане на завършек на войната сред Русия и Украйна, сподели през днешния ден, че макар че е реализиран прочут прогрес, остават съществени разлики сред страните в спора, съобщи Ройтерс.

" Остава още дълъг път, тъй като... има няколко противоречиви въпроса, някои от които са фундаментални ", заключи Бенет. Той добави, че Израел, " дружно с други другари по света, ще продължи да се пробва да преодолее разликите и да постави завършек на войната ".

Израел поставя доста старания да уреди договаряния на най-високо ниво сред Украйна и Русия, сподели по-рано украинският президент Володимир Зеленски, представен от Франс прес. Той уточни Ерусалим като допустимо място за такава среща.

12.50

Украинската опозиция стопира съветското нахлуване

Тежките боеве северно от Киев не престават, само че обграждането на украинската столица от съветските военни е спряло, споделиха от английското министерство на защитата, съобщи Асошиейтед прес. Днес от министерството разгласиха в обществените мрежи актуализирана информация за протичащото се в Украйна.

От обявата излиза наяве, че офанзивата на съветските военни от североизток е блокирана, а войските, настъпващи от Гостомел в северозападно направление, са били отблъснати от гневна украинска опозиция. Основната част от съветските сили са на повече от 25 километра от центъра на украинската столица.

" Въпреки, че продължава да няма развиване, Киев остава съществена военна цел на Русия и е допустимо обкръжаването на столицата да се трансформира в неин главен приоритет през идващите седмици “, счита английското министерство.

11.30

За първи път от близо месец бе осъществена ротация на украинския личен състав в Чернобил

Първа ротация на личния състав на украинската атомна електроцентрала в Чернобил от началото на съветската инвазия в страната преди близо един месец е почнала през вчерашния ден, заяви Международната организация за атомна сила (МААЕ), представена от Франс прес.

" Украйна осведоми МААЕ, че почти половината от чиновниците най-сетне са съумели да се върнат вкъщи, откакто са работили в следената от Русия електроцентрала в продължение на близо четири седмици “, сподели генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси в изказване.

" Украинският народен регулаторен орган удостовери, че напусналите към този момент са заменени от други украински чиновници “, добави той и приветствайки тази частична ротация.

Руските въоръжени сили поеха контрола над АЕЦ " Чернобил " на 24 февруари, само че към 100 украински техници, които завършваха нощната си промяна, продължиха да реализират всекидневните интервенции в обекта, където има радиоактивни боклуци след най-тежката нуклеарна повреда в историята, станала в централата през 1986 година

Дневният екип не е имал опция да ги смени, оповестиха пред Агенция Франс Прес техни родственици, съгласили се да приказват, при изискване че ще останат анонимни.

Преди днешната ротация същият екип е работил на обекта от деня преди съветските сили да влязат в зоната, което съгласно МААЕ " заплаши “ един от " стълбовете “ на нуклеарната сигурност, а точно, че личният състав " може да взема решения без непотребен напън ".

МААЕ към момента не получава отдалечено излъчени данни от своите системи за наблюдаване в Чернобил. Подобна информация обаче продължава да постъпва от другите атомни електроцентрали в Украйна.

11.15

Изтичането на амоняк от химически цех в Суми е спряно

Украинските управляващи съумяха да спрат приключването на амоняк от химически цех в покрайнините на североизточния град Суми, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на публични източници.

Течът е засегнал регион в радиус от два километра и половина от Сумихимпром, заяви губернаторът на Сумска област Дмитро Живицки. Той не уточни причина за приключването на амоняк от завода в източните покрайни на града с население от към 263 хиляди души.

Суми постоянно е обстрелван от съветските въоръжени сили от началото на войната в Украйна, отбелязва АП.

Няма заплаха за популацията, споделиха след това украинските управляващи, представени от ДПА. Гражданска отбрана дефинира теча като нищожен.

11.00

Най-малко осем убити при бомбардировка на търговски център в Киев

Най-малко осем души бяха убити при бомбардировка от съветската войска на търговски център в северозападната част на Киев тази нощ, съобщи Франс прес, като се базира на украинската генерална прокуратура.

По-рано кореспондент на организацията на място заяви, че е видял телата на шестима починали.



Когато комерсиалният център " Ретровил " в Подолски регион на украинската столица бил изумен от въздуха, отекнала мощна детонация. Десететажната постройка е понесла съществени вреди и още дими, а на паркинга начело се е образувал неколкометров кратер.

Цялата южна част на комерсиалния център е разрушена, по този начин както и фитнес клуб на паркинга, установи репортерът на Агенция Франс Прес на място.

Пожарникари и военни претърсват тази заран отломките за затрупани хора.

През последната седмица Киев стана цел на поредност обстрели. Петима души бяха ранени при експлоадирането на снаряд пред жилищен блок през вчерашния ден, отбелязва Агенция Франс Прес.

08.00

Русия и Украйна не престават мирните договаряния

Очаква се делегации на Украйна и Русия да се срещнат през днешния ден за нов кръг договаряния, съобщи ДПА.

И двата преговорни екипа желаят полемиките, които ще се водят посредством видеовръзка, да стартират сутринта, сподели Михайло Подоляк, консултант на украинския президент Володимир Зеленски. Той добави, че " работните групи и на двете страни работеха интензивно ".

Последните украинско-руски договаряния на високо ниво се състояха в понеделник, напомня ДПА.

Подоляк предвижда, че договарянията за слагане на завършек на войната ще продължат още няколко седмици. Позицията на съветските договарящи стана " по-разумна " и по-реалистична, означи той, без да даде детайлности.

Русия желае Украйна да остане неутрална страна и да се демилитаризира, както и да признае сепаратистките региони в източната си част за самостоятелни страни. Киев демонстрира подготвеност за компромис по настояването за неутралитет, само че упорства за мощни гаранции от Запада за сигурността си. Украинските управляващи обаче отхвърлят да правят отстъпка по въпроса за териториалната целокупност на страната, отбелязва ДПА.

Украинският президент Зеленски упорства да се срещне с съветския си сътрудник Владимир Путин. Засега Кремъл отхвърля да обмисли този вид.

В последното си видеообръщение тази нощ украинският президент насочи нови рецензии към Русия. " Те не престават да търсят мислени нацисти, от които настояват, че желаят да защитят нашия народ, само че към момента не могат да намерят украинци, подготвени да ги посрещнат с цветя ", сподели Зеленски.

07.30

Израел е положително място за договаряния с Русия, съобщи Зеленски

Израел поставя доста старания да уреди договаряния на най-високо ниво сред Украйна и Русия, съобщи украинският президент Володимир Зеленски, като добави, че те може се проведат в Ерусалим, съобщи Франс прес.

Зеленски акцентира, че израелският министър председател Нафтали Бенет се пробва да откри метод за осъществяване на договаряния с Русия и акцентира, че Киев му е благодарен за това.

Възможно е договарянията сред Русия и Украйна да се организират в Ерусалим, добави Зеленски. " Това е положително място за реализиране на мир. Ако това е допустимо ", акцентира украинският президент във видеозапис, оповестен в Телеграм.

Освен това Зеленски се подигра на " съветските пропагандисти ", като съобщи, че те са изправени пред сложна задача. " Това е първият случай в историята, когато президентът на непозната страна е приказвал по видеовръзка пред Кнесета и пред целия израелски народ ", се споделя в записа. " Президентът на Украйна, упрекнат от Русия в нацизъм, приказва пред Кнесета, пред израелския народ ", акцентира той.

" Този факт самичък по себе си потвърждава, че нещата не стоят, както твърди Москва ", съобщи украинският президент, който е евреин по генезис.

Руският президент Владимир Путин назовава украинските водачи " неонацисти " и разгласи " денацифицирането " на Украйна за една от задачите на своята военна атака, почнала на 24 февруари.

07.15

Киев: Не може да става и дума за предаване на Мариупол

Не може да става и дума за предаване на град Мариупол, съобщи украинската вицепремиерка Ирина Верешчук, откакто Русия прикани украинските сили в града да сложат оръжие, предадоха Ройтерс и ДПА.

" Не може да става и дума за никакво предаване и слагане на оръжие ", съобщи Верешчук, представена от " Украинска истина ". " Вече информирахме съветската страна за това ", добави тя.

Тя прикани вместо това съветската войска да отвори филантропични коридори в обсадения град.

Русия съобщи, че в Мариупол се случва " ужасна филантропична злополука " и прикани украинските сили в града да сложат оръжие и да го изоставен. Руското министерство на защитата съобщи, че от 10 до 12 ч. московско време (7 до 9 часа по Гринуич) на следващия ден ще бъдат отворени филантропични коридори на изток и на запад от Мариупол, като предложи на украинските сили да изоставен града " без оръжие и муниции ".

Москва настоя да получи формален писмен отговор от Киев до 5 ч. московско време (2 ч. по Гринуич), като е изпратила осемстранично писмо.

Верешчук съобщи, че в отговора си до Москва е написала " вместо да губите времето си за осемстранично писмо, просто отворете кулоар ".

Генерал-полковник Михаил Мизинцев, шеф на съветски Национален център за ръководство на защитата, съобщи през вчерашния ден, че украински " бандити ", националисти и " неонацисти " са направили всеобщ гнет и голям брой убийства в обсадения град. Той не показа доказателства в поддръжка на изказванията си, отбелязва Ройтерс.

Превземането на Мариупол би разрешило на Путин обезпечи съхопътна връзка сред анексирания през 2014 година полуостров Крим и Донбас, откакто съветските сили съумяха да завземат териториите западно от Мариупол, в това число по-малките градове Мелитопол и Бердянск.

07.00

Руските Военновъздушни сили са трансформирали тактиката на нападенията си

Руските военновъздушни сили са трансформирали тактиката на нападенията си след първичните загуби, съобщи украинската войска, представена от ДПА.

" За 25 дни съветските окупатори понесоха тежки загуби по суша и във въздуха - 96 самолета, 118 хеликоптера и десетки крилати ракети и дронове ", съобщи Юри Игнат, представител на украинските Военновъздушни сили, представен от " Украинска истина ".

В отговор на тези загуби от два дни насам се вижда нова тактика, при която се употребяват интензивно разследващи дронове, които да следят резултатите от ракетните удари, посочи Игнат.

06.30

Руски обстрел на Киев и други градове

Киев беше подложен на обстрел, почина минимум един човек, заяви в Телеграм кметът на украинската столица Виталий Кличко, представен от Ройтерс и ДПА.

При съветския обстрел са наранени жилища и търговски център в киевския Долен град. Спасителни екипи гасят огромен пожар в комерсиалния център. Очакват се спомагателни данни.

Най-малко трима души бяха ранени и при съветски удар в Житомирска област, в Западна Украйна. Повредени са 13 здания в региона на Коростен, на 80 км от град Житомир, съобщи Франс прес, като цитира информация на избавителните служби.

Пристанищният град Одеса също заяви, че в небето над града и покрайнините се следи увеличение на броя на съветските дронове. Засега обаче всичко е умерено, посочи районният боен водач Максим Марченко, представен от ДПА. Той удостовери, че някои от дроновете са били свалени от украинската противовъздушна защита.

По думите на подполоковник Серхий Бачински, представител на военната болница в Днипро, на към 200 километра от Мариупол, връзките в града значително са прекратени, а индустриалните региони, където се създава стомана, са се трансформирали в полесражение.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР