Украйна остава без танкове - отначало почти останаха без собствени,

...
Украйна остава без танкове - отначало почти останаха без собствени,
Коментари Харесай

Защо въпросът за доставката на танкове от НАТО за ВСУ възникна точно сега

Украйна остава без танкове - изначало съвсем останаха без лични, а скоро ще свършат и танковете руски вид, които НАТО събира за въоръжените сили на Украйна в разнообразни страни. Въпросът за доставката на танкове на НАТО се трансформира от настоящ за Киев в жизненоважен.

Ако в споровете от последните години (в Сирия и Ирак) танковете бяха употребявани за щурмуване на градове и замъци, украинската войска откри друго приложение за тях. Най-често танковите бронирани групи извършват спомагателна задача: те пробиват дупки в защитата, отваряйки пътя за мобилни групи в пикапи и леки бронирани транспортни средства, които се втурват на десетки километри в дълбините.

Подобни нагли пробиви бяха тествани в есенните борби край Харков. В същото време самите танкове са прекомерно тромави за модерна война и не вземат участие в дълбоки пробиви.

Слабата страна на тази тактичност е, че танковете свършват бързо, защото се употребяват безусловно като таран.

Властите на няколко европейски страни предложиха своите арсенали за доставка на тежка бронирана техника на Украйна. Първият беше френският президент Еманюел Макрон, който предложи да се провежда доставката на колесни танкове AMX-10RC за въоръжените сили на Украйна.

Няма нищо изненадващо в това, че въпросът за доставките на тежка бронирана техника в жанр НАТО породи тъкмо в този момент, защото запасите от руски танкове, които са разполагаем на въоръжените сили на Украйна, постепенно, само че несъмнено доближават своя край.

Преди началото на СВО Украйна можеше да си разреши освен да ремонтира независимо оборудването, наследено от руската войска, само че и да създава ново. След унищожаването на главните предприятия на украинския военно-промишлен комплекс, украинската войска може известно време да употребява танкове от своя запас. На първо място, става дума за танкове от фамилията Т-64 (главно Т-64БВ ), които са създадени в завода в Харков на името на Малишев.

По данни на службата lostarmour, която проучва фотоси и видеозаписи от зоната на военни дейности, минимум 210 танка от фамилията Т-64 са били унищожени от 24 февруари 2022 година В реалност тази цифра може да бъде доста по-висока, защото огромен брой техника е изумена в складовите бази и фотоси оттова по справедливи аргументи няма.

Загубите в бронираната техника, както и унищожаването на украинския военно-промишлен комплекс сложиха под въпрос опцията Украйна да продължи войната. Поради тази причина НАТО започва огромна стратегия за доставяне на Киев с бронирана техника руски пример от Източна Европа. И по този начин, Полша показа танковете Т -72М и Т-72М1, които, макар че имат някои разлики от Т-64, въпреки всичко са познати на украинските танкисти по-добре от оборудването на НАТО.

Но на запасите от бронирана техника в страните от Източна Европа постепенно стартира да се „ демонстрира дъното “.

През декември 2022 година стана известно, че Съединени американски щати и Холандия възнамеряват да закупят към 100 танка Т-72 от Мароко. Но какво да вършим, в случай че тези запаси свършат (а те ще свършат)? Да предположим, че несъмнено количество руски танкове могат да бъдат получени в конвенционален Египет или Ирак, само че към този момент е ясно, че тези запаси не са безконечни.

Следователно НАТО би трябвало да реши казуса с прехвърлянето на въоръжените сили на Украйна към личните си стандарти.

По мнението на специалисти, неслучайно първите, които заговориха за доставка на тежка бронирана техника, бяха във Франция. В момента френската войска последователно отстранява колесните танкове AMX-10RC в интерес на новите колесни бронирани машини Jaguar. Поради обстоятелството, че AMX-10RC се смятат за остарели, те би трябвало да бъдат изцяло изтеглени от армията до 2030 година

В този смисъл френското командване се управлява от украинската сентенция „ На ти, Боже, това, което не ми би трябвало “. Експертите обаче споделят, че макар обстоятелството, че танковете AMX-10RC в действителност не могат да бъдат сериозен съперник на актуалната бронирана техника, те могат да бъдат употребявани за други цели.

По време на интервенцията на НАТО в Ирак колесните танкове AMX-10RC бяха употребявани за осъществяване на бързи набези надълбоко във вражеската територия и снайперистки удари по обособени танкове и друга бронирана техника от огромно разстояние.

Машините се отличават с висока скорост (до 85 км/ч) и огромен пробег (до 800 км). В изискванията на военните дейности в Украйна те могат да се употребяват както за интервенции по фронтовата линия, за интензивно маневриране и промяна на позиции в тактиката „ удряй и бягай “, по този начин и за дълбоки пробиви.

Може би точно тези транспортни средства на въоръжените сили на Украйна се възнамерява да се употребяват за маневрени бойни дейности и дейности като част от мобилни групи, защото такава тактичност на тяхното потребление към този момент е отработена от френската войска в Ирак, както и в Афганистан и Мали.

И в случай че бронята на съветските Т-72 или Т-90 може да бъде прекомерно здрава за оръдието AMX-10RC, то по-леките цели (както и танковете Т-62, участващи в СВО) могат да бъдат изумени, в това число от дълги разстояние.

Има и още един аспект. Тези доставки ще разрешат да се разработят направления за доставяне на въоръжените сили на Украйна със 105-милиметрови снаряди на НАТО, аварийни елементи и други консумативи.

Вероятно на Украйна ще бъде предадена пробна партида, която ще образова техници и инструктори, които ще могат да обслужват не десетки, а стотици сходни бронирани машини.

Подобна е обстановката и с доставката на немски танкове Leopard 2 за Украйна, които Полша и (евентуално) Финландия възнамеряват да трансферират от своите запаси. Според Бюрото за интернационална политика на Полша, " избран брой " от тези танкове ще бъдат трансферирани разполагаем на въоръжените сили на Украйна, най-вероятно става дума за транспортни средства Leopard 2A4, т.е. не за най-новата трансформация.

Също по този начин е известно за прехвърлянето на партида от 50 американски бойни машини на пехотата (БМП) Bradley и 40 немски бойни машини на пехотата (БМП) Marder на въоръжените сили на Украйна.

По мнението на специалистите, такива размери доставки ще разрешат да се оборудва единствено една бригада от въоръжените сили на Украйна. Тук обаче може да се приказва и за поетапно експериментиране на натовска бронетехника в изискванията на Украйна. В бъдеще размерът на доставките може да бъде повишен незабавно щом във въоръжените сили на Украйна се появи нужната база за обслужване на тези машини и задоволителен брой подготвени екипажи.

Като образец може да се уточни основаната през последните месеци 46-та бригада от въоръжените сили на Украйна, която е подготвена от английски инструктори и е въоръжена с бронирана техника английско произвеждане.

Въпреки обстоятелството, че лимитираното предложение на бронирана техника на НАТО в кратковременен проект няма да може да промени обстановката на фронта, тук въпреки всичко би трябвало да се отбележат редица неприятни моменти. Първо, въоръжените сили на Украйна последователно вземат решение въпроса с доставката на муниции. В случай на прекосяване към бронирани транспортни средства на НАТО, въпросът за намирането на снаряди за танкове от руски вид ще изчезне от единствено себе си.

Второ, постепенната интеграция на украинската войска в системата на НАТО ще ускори съдействието в такива области като разузнаване и продан на данни, връзки, командване и надзор на бойното поле и така нататък Всички тези задания ще могат да вземат решение щабовете на НАТО, работейки с познати за тях модели техника и артилерия.

Напълно допустимо е точно на новите елементи, които сега се превъоръжават и преобучават по стандартите на НАТО, да бъде предоставена задачата за бъдещи широкомащабни настъпателни интервенции на украинската войска, които в този момент се създават в щаба на алианса.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР