Украйна не планира да подписва никакви документи с Москва за

...
Украйна не планира да подписва никакви документи с Москва за
Коментари Харесай

Киев няма да подпише нищо с Москва, ако купи ядрените ни реактори

Украйна не възнамерява да подписва никакви документи с Москва за вероятно придобиване на два съветски нуклеарни реактора от България, съобщи украинската държавна компания " Енергоатом " в своя телеграм канал.

" Противно на изказването на Николай Щайнберг, Украйна не води никакви договаряния и не възнамерява да подписва никакви документи с Русия “, се споделя в изказване на компанията.

По-рано украинският специалист Николай Щайнберг, основен инженер на Чернобилската атомна електроцентрала през 1986-1987 година, сподели пред изданието Ukrinform, че продажбата на съоръжение за нуклеарни съоръжения и съставни елементи към тях на други страни е обект на специфичен експортен надзор, тъй че позволение от директни производители, т.е. Русия, са нужни. В резултат на това, в сходство с интернационалното право, би трябвало да бъде подписано тристранно съглашение сред Москва, София и Киев.

По информация на " Енергоатом " при сполучливи договаряния с България американската компания Westinghouse ще спомага за разполагането на централите.В същото време Украйна по никакъв метод няма да зависи от Русия. при поддръжката на упоменатото съоръжение “, добави компанията.

Миналата седмица Euractiv заяви, че по време на скорошно посещаване в България Володимир Зеленски е разискал с българския министър председател Николай Денков продажбата на два съветски нуклеарни реактора на Киев. Реакторите бяха закупени преди пет години, само че българските управляващи към този момент не могат да покрият цената им, по тази причина Народното събрание на страната даде зелена светлина на държавното управление да стартира договаряния с Украйна. В същото време, съгласно Euractiv, представител на Европейската комисия удостовери, че закупуването на реактори, които ще костват 600 милиона евро, може да бъде направено за сметка на Европейския съюз.

Ето и формалното мнение на " Енергоатом ":

" В материала „ За закупуване на нуклеарни реактори в България, ще би трябвало да бъде подписано съглашение с Русия “, са употребявани пристрастните и справедливи изказвания на Николай Стайнберг, които може да образува подправено усещане за интензивност, позиция у читателите и ролята на енергоатом, неговото управление и представители на компанията. Подчертаваме, че държавната организация " Укринформ " не потърси Енергоатома за пояснение по тематиката на материала, като акцентира позицията на " специалиста " с проруските разкази.а пояснение по тематиката на материала, като акцентира позицията на " специалиста " с проруските разкази. Уведомяваме ви, че тече договаряния с българското държавно управление за закупуването от Украйна на две нуклеарни реактори за инсталирането им на обектите на незавършени енергоблока No 3, 4 на Хмельницька АЕЦ. Това удостовери преди този момент министърът на енергетиката на Украйна Херман Галушченко. Да, макар изявлението на Николай Стайнберг, Украйна не води никакви договаряния и не възнамерява да подписва никакви документи с Русия. Монтаж на реакторни съоръжения, при изискване на сполучливи договаряния с българската страна, ще се реализира взаимно с интернационалните сътрудници на Енергоатом, измежду които американската компания Westinghouse, с която са подписани контракти за създаване на нови енергийни елементи в България Същевременно Украйна по никакъв метод няма да зависи от държавата-агресорки при каквато и да е техническа поддръжка на гореспоменатата апаратура.Освен това, Енергоатом осведоми, че все още са извършени проучвания на детайли, структури и възли на незавършени здания и структурата на енергийни блокове No 3 и No 4 на АЕЦ Хмельница. Потвърдена е опцията за потребление на съществуващите структури за по-нататъшно довеждане докрай на построяването на двата блока. В частност, от началото на юли 2023 година, резултатите от изследването удостоверяват уместността на профилираните експертни организации за опцията за авансово създаване на енергийни елементи върху построените по-рано строителни структури ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР