Украйна не е част от НАТО, но съюзниците ще продължат

...
Украйна не е част от НАТО, но съюзниците ще продължат
Коментари Харесай

НАТО: Украйна не е част от пакта, но ще продължим подкрепата за Киев

Украйна не е част от НАТО, само че съдружниците ще продължат да оказват мощна политическа поддръжка и помощ за обновяването на украинските войски. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на двудневното съвещание на министрите на външните работи на страните от пакта.

Той още веднъж прикани Русия да освободи арестуваните неотдавна украински моряци и кораби. Решително поддържаме независимостта и териториалната целокупност на Украйна. Заради нападателните дейности на Русия против Украйна - противозаконното присъединение на Крим, събитията в Азовско море - НАТО предприе най-голямото повишение на готовността си от края на Студената война. Това е директен отговор на дейностите на Русия против Украйна, добави Столтенберг.
Русия повдигна обвинявания на арестуваните в Керченския пролив украински моряци Те са упрекнати в нелегално секване на съветската граница.
Междувременно Украйна разгласи, че придвижването на търговски кораби през Керченския пролив е обновено.

Украинският министър на инфраструктурата Володимир Омелян съобщи, че пристанищата Бердянск и Мариупол са „ отчасти разблокирани с помощта на решителната реакция на интернационалната общност”.
Путин упрекна Украйна, че не желае спокойно решение на спора с Русия Руският президент съобщи, че не се отхвърля от среща с Петро Порошенко, само че означи, че с него е "сложно да се приказва "
Русия обаче продължава да твърди, че изобщо не е блокирала придвижването на плавателни съдове през Керченския пролив и че възможни разстройства в трафика се дължат на неприятните атмосферни условия.

„ Преди два дни придвижването там бе спряно поради бурния вятър и доста мощното течение, което създаваше заплаха за корабоплаването, само че откакто времето се възстановява, всичко беше обновено. Това е нормална международна процедура и тук няма нищо извънредно”, разясни през вчерашния ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от ТАСС.
Нова българска връзка в спора Москва – Киев Единият от арестуваните матроси живее с бесарабската българка Татяна Шевченко
Напрежението сред Русия и Украйна ескалира след случая на 25 ноември, когато съветската брегова защита откри огън и задържа в Керченския пролив край Крим три украински военни кораба, които плавали към Азовско море, и техните екипажи.

* Използвани са материали на БТА
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР