Украйна може да използва парите, които Европейският съюз ѝ предоставя,

...
Украйна може да използва парите, които Европейският съюз ѝ предоставя,
Коментари Харесай

ЕК: Украйна може да купи оборудването от АЕЦ "Белене" със средства от ЕС

Украйна може да употребява парите, които Европейският съюз ѝ дава, с цел да закупи българските нуклеарни реактори - т.е. оборудването от неизпълнения план АЕЦ " Белене ". Това гласи изказване на представителя на Европейската комисия Ерик Мамер, представен от БГНЕС, направено в деня на визитата на украинския президент Володимир Зеленски в България.
 
" Възможно е подкрепяне от Европейски Съюз плюс регулация за Украйна като макрофинансова помощ, част от помощта за макроикономиката на Украйна. Това е част от плануванаъа помощ от Европейски Съюз за Украйна в размер на 1,5 милиарда евро целогодишна помощ ", сподели формалният представител на Еврокомисията.
 
Той уточни, че зависи от Киев по какъв начин ще употребява средствата. Страната би могла да ги употребява и по линия на съдействието с България в региона на нуклеарната сила.
 
" Останалото зависи от двустранните въпроси сред Украйна и България ", сподели още Ерик Мамер. Днес България и Украйна подписаха меморандум за съдействие в енергетиката, в това число по отношение на реакторите от АЕЦ " Белене ", за които към този момент можем да преговаряме с Киев за продажба след решение на Народното събрание.
 
По време на взаимното изказване на премиера Николай Денков и президента на Украйна Володимир Зеленски стана ясно, че диалозите са в начален стадий, само че всъщност са за оборудването от АЕЦ " Белене ", а не за реакторите.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР