Украйна и набор от около 40 държави ще обсъждат мирното

...
Украйна и набор от около 40 държави ще обсъждат мирното
Коментари Харесай

Киев започва необичайни разговори за прекратяване на войната с 40 държави, но без Русия

Украйна и набор от към 40 страни ще разискват мирното разрешаване на съветската война в Украйна. Форумът се организира в Саудитска Арабия и е на относително ниско равнище, като в него присъединяване ще вземат съветниците по национална сигурност на европейските страни, Съединени американски щати, Япония, Китай, Индия, Бразилия, Турция и други.

Киев и нейните съдружници се надяват, че на срещата този уикенд ще бъде реализирано съглашение по отношение на правилата за преустановяване на спора. Тя се пояснява и като опит въвлечената във война страна да си завоюва поддръжката от още страни, които все още остават настрана от войната и не заемат безапелационна позиция.

" Очаквам, че диалогът ще бъде сложен, само че зад нас е истината, зад нас е положителното ", сподели Андрий Ермак, началник на канцеларията на украинския президент.

От форума е изключена една съществена страна - Русия. Кремъл въпреки всичко съобщи, че ще " следи " диалозите.

Впечатление вършат няколко страни, които са решили да изпратят свои представители. Това са Китай, Индия, Бразилия, Южна Африка и някои от богатите на нефт страни от Персийския залив, които се пробват да поддържат положителни връзки както с Украйна, по този начин и с Русия от началото на войната.

Много от поканените държавни управления обаче отхвърлят самата концепция да заемат страна, тълкувайки войната като съревнование сред световни сили, в което не желаят да вземат участие.

Това ще бъде и опит на Киев да построи по-широка коалиция от дипломатическа поддръжка отвън главните си западни поддръжници, като се обърне към страните от така наречен Глобален юг.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че се надява самодейността да докара до " мирна среща на върха " на международните водачи тази есен, която да утвърди правилата, учредени на неговата лична формула от 10 точки за преустановяване на войната - проект, който към този момент беше отритнат от Москва.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР