Украйна е получила спорните касетъчни боеприпаси от САЩ, след като

...
Украйна е получила спорните касетъчни боеприпаси от САЩ, след като
Коментари Харесай

CNN: Украйна е получила обещаните касетъчни боеприпаси от САЩ

Украйна е получила противоречивите касетъчни муниции от Съединени американски щати, откакто предходната седмица президентът Джо Байдън съобщи, че е взел " сложното решение " да утвърди предаването им на Украйна. Това съобщава CNN в четвъртък, базирайки се на украински военачалник. 

" Току-що ги получихме, към момента не сме ги употребявали, само че те могат радикално да трансформират [бойното поле] ", съобщи бригаден военачалник Олександър Тарнавски, пълководец на интервенцията на обединените сили " Таврия ", в изявление за Алекс Маркуард пред CNN в четвъртък.

" Противникът също по този начин схваща, че с приемането на тези муниции ще имаме преимущество. Противникът ще се откаже от онази част от терена, където е допустимо да се употребява това ", споделя той.

Висшето управление ще вземе решение за " регионите от територията, където може да се употребява ", сподели Тарнавски, като означи, че " това е доста мощно оръжие ".

Тарнавски акцентира рестриктивните мерки за потребление на касетъчните муниции, като съобщи, че потреблението им е неразрешено в гъсто обитаеми региони, даже в случай че са окупирани от съветски сили . Съединени американски щати обявиха, че имат писмени уверения от Украйна, че те няма да бъдат употребявани в региони с цивилно население и че използването им ще бъде проследявана за възможни интервенции по разминиране.

" Руснаците считат, че ще го използваме във всички зони на фронта ", добави той. " Това е доста неправилно. Но те са доста обезпокоени . "

Съединени американски щати обявиха, че решението да дават на Украйна касетъчни муниции се дължи на ниските доставки на общоприети артилерийски снаряди за Киев. Доставката на касетъчни муниции е " краткотрайна ", съгласно съветника по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан.

" След като производството доближи равнище, при което производството на унифицирани патрони може да задоволи потребностите на Украйна, тогава няма да има потребност да продължаваме да даваме касетъчни муниции ", съобщи той във вторник, като отхвърли да уточни периоди.

Защо касетъчните муниции са спорни? Касетъчните муниции са контейнери, които съдържат десетки до стотици по-малки бомбички, които се отварят над плануваната цел, разпръсквайки бомбичките над този регион. Те имат таймер, с цел да се взривят по-близо до или на земята, като разпръскват шрапнели, предопределени да убиват бойци или да унищожават бронирани транспортни средства, като да вземем за пример танкове.

Оръжията са неразрешени от повече от 100 страни, защото бомбите, които разпръскват, падат на необятна територия и съставляват риск за цивилното население. Русия обаче употребява тези муниции по време на нашествието си в Украйна, написа CNN.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР