Украйна чества днес 31-та годишнина от своята независимост. На тази

...
Украйна чества днес 31-та годишнина от своята независимост. На тази
Коментари Харесай

Украйна чества своята независимост

Украйна празнува през днешния ден 31-та годишнина от своята самостоятелност. На тази дата през 1991 година Върховната рада приема за Акт за оповестяване на независимостта на Украйна. Политическият и юридически документ удостоверява новия статут на страната, написа Ukrinorm.

Украйна измина дълъг път до своята самостоятелност. Историята на образуването на украинската страна има хилядолетна традиция. Започва със съществуването на страната на антите, държавното обединяване на племето поляни и по-късно образуването на Киевска Рус. След разпадането ѝ традициите на държавността минават към Галицко-Волинското княжество. Тогава поражда Великото литовско княжество, в което Киевската и Волинска земя се радват на забележителна автономност.

През 17 в. стартира да се образува казашката страна на територията на модерна Украйна. Казаците се борят за независимостта на Украйна повече от 100 години, само че по този начин и не я реализират. Украинският народ остава в рамките на две империи – Руската и Австрийската, през идващите 200 години.

Украинската гражданска война от 1917-1921 година възражда украинската държавност. Създаден е Централният съвет на Украйна, който прогласява основаването на Украинската национална република. През 1919 година Украинската и Западноукраинската национална република се сплотяват, само че за жалост не просъществува дълго. Украинският народ губи шанса да има своя страна до края на 20 век.

След августовския прелом в Москва, на 24 август 1991 година виждайки заплахата, надвиснала над Украйна, Върховната рада на Украинската ССР на изключително заседание прогласява независимостта на страната.

Украйна получава цялостна правна държавна самостоятелност след референдум на 1 декември 1991 година, когато 90,32% от жителите гласоподават „ за ”.

Денят на независимостта е необикновен тази година за Украйна – навършва се половин година от съветската инвазия в страната.

Днес паметникът на Родината (Batkivshchyna-Maty) в Киев и други значими места ще бъдат осветени с цветовете на Националния байрак на Украйна. В Националния светилищен комплекс „ София Киевска “ свещениците от всички църкви ще се помолят за родината.

В същото време управляващите управляващи приканиха украинците да бъдат изключително бдителни тази седмица, да съблюдават разпоредбите за сигурност и да се крият в бомбоубежища по време на предизвестия за въздушно нахлуване. Украинският президент Володимир Зеленски счита, че дейностите на Русия може да са изключително жестоки в Деня на независимостта на Украйна.

В Киев и доста други украински градове всеобщите събития са неразрешени, поради риск от ракетни офанзиви и провокации на Русия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР