Украинският външен министър Дмитро Кулеба посочи, че е дошъл в

...
Украинският външен министър Дмитро Кулеба посочи, че е дошъл в
Коментари Харесай

Кулеба благодари. Генчовска мълчи за оръжия

Украинският външен министър Дмитро Кулеба уточни, че е пристигнал в България, с цел да благодари на българите и държавното управление за приемането на украинските бежанци. Дипломатът сподели, че Украйна се бори и за нас, с цел да не изпитваме нещастието, пред която е изправена в този момент страната.

Още през цялото време на съветската експанзия против Украйна България ясно показва и поредно поддържа Украйна за участие в Европейския съюз и НАТО. Сигурен съм, че България прави това не поради обичайните ни другарски връзки, само че и тъй като схваща, че сигурността на Украйна значи и сигурност за България, и за всички страни на Черно море, добави той.

Той изрази вяра, че по-скоро ще пристигна денят, в който мирът и сигурността в района на Черно море ще се възстановят, с цел да се върнем към търговията, културния продан и туризма.

Дипломатът описа за свое посещаване в България с родителите си при започване на 90-те. Сподели, че тогава е прекарал чудесна почивка на родните плажове.

За мен персонално България заема особено място и ще посветим всичките си старания да изградим по-тесни връзки сред двете страни, заключи Кулеба.

По думите му това, което сега става в родината му, е извънредно значимо за бъдещето на района.

Ние в Украйна се бием освен за нашата сигурност. Ние се борим и за вас. За да може вие в никакъв случай да не бъдете изправени пред нещастието на съветските опити да окажат влияние във вашата страна и да нанесат вреди. Това е обща идея и сме признателни за поддръжката от България, съобщи Кулеба.

Украинският външен министър уточни, че е наясно с ролята на Русия в историята на България.

Исторически Русия е направила неща, които оставят страсти в съзнанието на хората. Но сега тя е друга – унищожава, убива, изтезава, изнасилва. Това не е Русия, която заслужава състрадание и схващане. Искам всички да разберете това, безапелационен бе той.

Външният ни министър Теодора Генчовска бе много по-семпла в изявлението си като изброи цената на помощта, малко над 1 млн. евро, оказана досега от България на Украйна.

Тя посочи, че сме приели 91 хиляди бежанци от Украйна, 80 хиляди от които към този момент са с краткотрайна протекция.

Генчовска не загатна и дума за вероятно разискване в Народното събрание на военна помощ – основното, за което коолегата й Кулеба е у нас през днешния ден.

Предстоят срещи на Кулеба с Кирил Петков и Румен Радев – двойката съветски проводници в България.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР