Украинският президент Володимир Зеленски заяви вчера, че Украйна скоро ще

...
Украинският президент Володимир Зеленски заяви вчера, че Украйна скоро ще
Коментари Харесай

Зеленски каза, че контраофанзивата ще започне скоро, очаква бойни самолети след това

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи през вчерашния ден, че Украйна скоро ще стартира контраатака против съветските сили и че той е сигурен, че по-късно Западът ще достави Киев със модерни бойни самолети, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Финландия Зеленски сподели, че една от аргументите за неговото посещаване в Хелзинки е, че Украйна желае да стане пълновръстен член на военния съюз. Украинският президент даде за образец предишни триумфи на бойното поле, след които на страната му бяха предоставени нови типове оръжия.

" Ето за какво съм сигурен, че скоро ще имаме самолети. Защото скоро ще проведем атака и съм сигурен, че след нея ще ни дадат самолети. Бих предпочел да стане противоположното, защото би било по-лесно за нас, само че ситуацията е такова и ние сме признателни за всичко ", сподели още украинският президент. " Нуждаем се от тях. Наистина се нуждаем от тях ", сподели още Зеленски, визирайки доставките на самолети от западните съдружници.

Финландският президент Саули Нинистьо съобщи, че Финландия не може да подари своите изтребители " Хорнет " (Hornet) американско произвеждане, защото те са остарели и малко други страни в Европа имат сходен модел самолети, тъй че не би имало смисъл да се открива верига за тяхното обслужване.

" Ние обаче харесваме вашите самолети, просто за Ваша информация, господин президент ", пошегува се Зеленски.

Очаква се през днешния ден той да произнесе тирада в Хага, заяви нидерландското държавно управление.

В покана на нидерландското министерство на външните работи се показва, че словото на Зеленски ще бъде озаглавено: " Няма мир без правдивост за Украйна ".

Зеленски ще бъде за първи път в Нидерландия в качеството си на президент на Украйна, отбелязва " Ройтерс ".

Визитата на украинският държавен глава в Нидерландия ще бъде извършена ден откакто при нахлуване с дронове против Кремъл в Москва и заплаши да отмъсти.

Зеленски, че страната му не е атакувала Москва или съветския президент. Също в сряда ръководителят на съветската частна военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин сподели, че съгласно него украинската контраатака към този момент е почнала и по всички фронтове се следи засилена интензивност. В аудио послание, публикувано в " Телеграм " от пресцентъра му, той декларира, че " дейната фаза " на контраофанзивата ще стартира в околните дни.

" Въоръжените сили на Украйна към този момент започнаха своето контранастъпление. Живата мощ и снарядите, с които разполагат, са неограничени ", споделя шефът на " Вагнер ".

По-късно денем Пригожин съобщи, че през последното денонощие бойците от " Вагнер " в Бахмут са напреднали с 230 метра. По думите му съветските сили към този момент управляват повърхност от 54 000 кв. м., а " под контрола на съперника остават 2.64 кв. км ".

Агенция " Ройтерс " отбелязва, че не е могла да удостовери информацията от самостоятелен източник.

Пригожин още веднъж разкритикува съветското министерство на защитата, че пренебрегва настояванията му да усили доставките на муниции за силите му в Бахмут и добави, че ресурсите на бойците от " Вагнер " ще им стигнат единствено за още няколко дни.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР