Украинският президент Володимир Зеленски внесе в парламента законопроект, с който

...
Украинският президент Володимир Зеленски внесе в парламента законопроект, с който
Коментари Харесай

Зеленски внесе законопроект 8 май да се обяви за Ден на победата над нацизма във Втората световна война

Украинският президент Володимир Зеленски внесе в Народното събрание законопроект, с който 8 май се афишира за Ден на възпоменание и победа над нацизма във Втората международна война.

Тексът планува 9 май, отбелязван в Русия като Ден на успеха, към този момент да бъде празнуван в Украйна като Ден на Европа.

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен ще посети на следващия ден Украйна за диалози с президента Зеленски по всички измерения на връзките сред Блока и Киев, заяви представител на Брюксел.

В навечерието на 9 май Володимир Зеленски съобщи, че остарялото зло се е завърнало, този път водено от " модерна Русия ", която преследва същата цел като нацистите - " подчиняване и заличаване ".

Те няма да съумеят, увери украинският водач в особено послание от хълмовете край Киев. Той акцентира, че Украйна в никакъв случай няма да не помни приноса на своя народ за успеха над нацизма и няма да разреши на никого да заличи ролята на украинците в тази победа.

" Именно на 8 май светът уважава паметта на всички, изгубили живота си в тази война. Това е чиста история, без идеологически въздействия. И това е историята на нашия народ, нашите съдружници, на целия свободен свят. Днес ние го връщаме на нашата страна. Днес импортирам във Върховната рада на Украйна план на закон, в който се предлага 8 май да бъде разгласен за Ден на възпоменание и победа над нацизма във Втората международна война ", съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

Председателят на Еврокомисията отива на следващия ден в Киев за пети път от началото на войната. Брюксел акцентира непоколебимата си поддръжка за украинската идея и предложи 11-ти пакет наказания против Москва. Подробности за визитата на фон дер Лайен не се оповестяват от съображения за сигурност.

Петима цивилни в жилищна постройка в Киев са били ранени от парчета на съветски дрон, свален при следващи въздушни удари, заяви столичният кмет Виталий Кличко.

" Тази аудиенция ще се състои в Деня на Европа. Във връзка с това горещо приветстваме известието на президента Зеленски, че 9 май оттук насетне ще се празнува като Ден на Европа и в Украйна ", добави Ерик Мамер, представител на Европейска комисия.

Безусловната капитулация на нацистка Германия влиза в действие в 23 часа и една минута на 8 май 1945 година, когато в Москва към този момент е 9-и, отбелязва Ройтерс.

" Убедени сме, че за мнозина в Украйна 9 май е заветен ден. Има ветерани, които са взели участие във Великата отечествена война и техните близки, за които този ден е и ще остане заветен ", сподели още Дмитрий Песков, представител на Кремъл.

Междувременно Киев заяви, че Русия дейно е прекратила действието на съглашението за експорт на украинско зърно през Черно море, като отхвърля да записва идващите кораби и да организира инспекции.

Според украинската страна 90 морски съда, в това число 62 за товарене, чакат в турски териториални води утвърждение за влизане в три украински пристанища.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР