Украинският президент Володимир Зеленски разкритикува НАТО днес за липсата на

...
Украинският президент Володимир Зеленски разкритикува НАТО днес за липсата на
Коментари Харесай

Зеленски нарече „абсурдна“ липсата на график за членство на Украйна в НАТО

Украинският президент Володимир Зеленски разкритикува НАТО през днешния ден за неналичието на времева линия, даваща съответни детайлности за бъдещото участие на страната му в НАТО, наричайки го „ невиждано и неуместно “. Изоставането, споделя той, дава на Русия „ мотивация да продължи своя гнет “, предадоха международните организации.   Лидерите на алианса се в столицата на Литва за двудневна среща на върха, а кандидатурата на Украйна за присъединение към НАТО е най-чувствителната точка от дневния ред.   В последния план на официално съобщение от срещата на върха съдружниците обмислят да заявят, че ще бъдат в положение да насочат покана към Украйна, „ когато всички се съгласят и бъдат изпълнени изискванията “, съгласно високопоставени източници на Politico.   Комюникето към момента не е финализирано, само че планът, забелязан от Киев във вторник, разгневи водача на Украйна, показва изданието.  „ Ние ценим нашите съдружници “, туитна Зеленски. „ Но Украйна също заслужава почитание.  Безпрецедентно и неуместно е, когато не е избрана времева рамка нито за поканата, нито за участието на Украйна. Докато в това време се прибавят неразбираеми формулировки за „ условия “ даже за самата покана “, написа той.  
We value our allies. We value our shared security. And we always appreciate an open conversation.
Ukraine will be represented at the NATO summit in Vilnius. Because it is about respect.

But Ukraine also deserves respect. Now, on the way to Vilnius, we received signals that…
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) July 11, 2023 Съюзниците в НАТО търсят компромис, който би изпратил на Украйна обществен сигнал, че се приближава до алианса, и би успокоил съдружниците – по-специално Вашингтон и Берлин – които се двоумят да дадат тъкмо сега обещания, съгласно които Украйна да стане автоматизирано член след войната. 

Украинският водач, който се чака да участва на срещата на върха във Вилнюс, упорства за повече.  „ Изглежда няма подготвеност нито да поканим Украйна в НАТО, нито да я създадем член на Алианса “, написа още той.  „ Това значи, че е оставен прозорец на опция да се пазари участието на Украйна в НАТО в договарянията с Русия. А за Русия това значи мотивация да продължи своя гнет.  Несигурността е уязвимост. И ще обсъдя намерено това на срещата на върха. “   Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели във вторник на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че е склонен „ с формулировката, която предложихте във връзка с бъдещето на присъединението на Украйна към НАТО “.
Туитът на украинския водач озадачи някои дипломати във Вилнюс, разяснява Politico.   „ Критичен съм към доста аспекти и изключително към отношението на някои съдружници, само че считам, че това не е премислен и почтен метод “, споделя върховен посланик от Централна Европа, добавяйки, че Зеленски „ стига прекомерно надалеч “, написа изданието.

Някои дипломати споделиха, че схващат възприятията на украинския водач.   „ Разочарованието му е разбираемо поради нападателната война на Русия “, разяснява почитан посланик на НАТО. „ Срещата на върха ще покаже твърда и непоклатима поддръжка за Украйна.   Друг почитан посланик прибавя: „ Ние почитаме всичко, което той споделя. Защото Украйна е в средата на война и е разбираемо да имат най-големите упования. Каквато и да е формулировката в нашето официално съобщение, всички съдружници са съгласни, че бъдещото законно място на Украйна е в НАТО и единствено ние и те можем да вземем решение за това. Така че вероятността за участие е несъмнено ясна и мощна. “   Лицето, осведомено с сегашния проектотекст обаче споделя, че съдружниците изпращат мощен сигнал до Киев, че формулировката в него е съвсем дефинитивна и че Украйна би трябвало да го одобри, написа още Politico.  
  Докато страните от източния фланг на НАТО желаят да изпратят явен сигнал на Киев по отношение на пътя към участие по време на срещата, Вашингтон и Берлин са по-предпазливи, предпочитайки да се концентрират върху подпомагането на Украйна да отблъсне Русия.   „ Ние към този момент казахме, че Украйна ще получи място в алианса в предстоящ миг “, сподели във Вашингтон Джон Кърби, представител на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати, акцентирайки, че не в този момент е моментът, тъй като Украйна би трябвало да направи куп промени, а сега е във война.    Германският канцлер Олаф Шолц остана внимателен по тематиката, казвайки във Вилнюс, че сега всички страни членки интензивно поддържат Украйна в отбраната на нейния суверенитет, в това число с доставките на оръжия.   Министърът на защитата на Германия Борис Писториус също се изрече внимателно по отношение на изискванията, предлагани на Украйна:   „ Всички към този момент споделиха и подчертаха през последните година и половина, че бъдещето на Украйна е в НАТО “, сподели той на конгрес на срещата на НАТО. „ Няма подозрение в това. Въпросът е единствено по какъв начин да се стигне до там. Има избрани предварителни условия, които би трябвало да бъдат изпълнени. Нуждаем се от избрани условия, с цел да създадем тази стъпка. “
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР